Най-късно в началото на октомври къщата музей на Яворов в

...
Най-късно в началото на октомври къщата музей на Яворов в
Коментари Харесай

НАЙ-СЕТНЕ: Домът на Яворов отваря врати през есента! Вътре е...

Най-късно при започване на октомври къщата музей на Яворов в София още веднъж ще отвори порти за гости, оповестява TV+. Емблематичната постройка на ул. „ Ракосвка “ 136 е затворена към този момент повече от година. През последните 20 години остава неуреден казусът за нейната благосъстоятелност. Сега разговорът сред страната и частния притежател е възобновен, оповестиха от управата на музея.

През пролетта на 2016 година къщата музей на Пейо Яворов в София отвори порти след повсеместен ремонт на фасадата, преди който тя беше в окаяно положение.

Иво Милтенов, организатор на къщата-музей на Пейо Яворов в София:
"Не единствено хората, които всекидневно виждам тука по тротоарите, само че и необятният кръг от ценители останаха щастливи от това, че тая къща промени имиджа си ".

Два месеца след ремонта предходната година тя още веднъж затвори след еднолично решение на нейния притежател. Тогава започнаха договаряния сред него и страната. Те обаче бяха спрени при промяната на държавното управление. В момента разговорът е обновен и музеят се приготвя да отвори още веднъж порти.

Атанас Капралов, шеф на Националния книжовен музей
"Според нашите договорености, до месец – месец и половина къщата ще бъде отворена за самостоятелни визити. Защото великият чирпанлия става на 1-ви януари 2018г на 140 години. Ние не можем да посрещнем неговата кръгла годишнина с тази табела, че постройката е рискова за гости и няма да бъдат допускани вътре в нея ".

За уредника на къщата музей, който заема поста от 30 години, идното й отваряне е мотив за нескрита наслада.

Иво Милтенов, организатор на къщата-музей на Пейо Яворов в София:
"Къщата е станала като знак на софиянци и то знак на една просвета, на една компетентност, тъй като самият Яворов е специфичен ".

Назад във времето постоянно с изключение на феновете на литературата и историята къщата музей е била посещавана и от чужденци, споделя уредникът. В другите столетия хората си остават притеглени от лириката на поета и мистерията, забулила персоналния му живот.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР