Най-късно до октомври – ноември следващата година автомагистрала Хемус ще

...
Най-късно до октомври – ноември следващата година автомагистрала Хемус ще
Коментари Харесай

Как премиерът и варненския владика поговориха за магистрали, антихристи и смъртта

Най-късно до октомври – ноември идната година автомагистрала " Хемус " ще е подготвена в секторите от София до Севлиево и от Варна до Търговище. Това сподели през днешния ден министър председателят Бойко Борисов при следващото си ненадейно посещаване във Варна. То е второ за по-малко от месец, и както при предходното – на 25 април мина в другарство и с варненския епископ Йоан.

Премиерът мина с ескорта си през крайните жилищни квартали, където спря да поговори с жители, които го чакаха. В джипа, който още веднъж управляваше самичък, той бе придружен от кмета на Варна Иван Портних. Цялото пътешестване на Борисов през града, както и срещите му, бяха предавани онлайн в страницата му във Facebook.

След подкана, евентуално инцидентно изтървано пред микрофона на камерата от пиарите на премиера, Портних направи строен доклад за изхарченото, свършеното и това, които следва да се случи в града, макар " небивалиците на деятели ", които били изписани в медите.

 Кметът на Варна Иван Портних споделя на премиера за триумфите си.Скрийншот от видео, предавано в страницата на Бойко Борисов във Facebook
Кметът на Варна Иван Портних споделя на премиера за триумфите си.Скрийншот от видео, предавано в страницата на Бойко Борисов във Facebook

Борисов влезе интензивно във видеосесията

едвам след идването си под куполите на строящия се към този момент 10 години храм " Св. Прокопий Врненски ".

Там той на първо време разиска с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан финансирането, отпуснато от страната и общината за градежа на църквата. Нахвърляните сметки демонстрираха, че от локалния бюджет за нея са отпуснати 1.4 млн. лева, към 300 хиляди лева е дала страната, а за иконописването на храма следва да бъдат изхарчени още 620 хиляди лева, които владиката ще чака отново от страната.

" Значи към милион ",

закръгли ги небрежно министър председателят.

Тук къса, само че точна вметка направи финансовият министър Владислав Горанов, който дружно с сътрудника си Томислав Дончев и евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев придружаваше премиера. " Трябва да върнете църквата при хората, обърна се той със съвет към владиката Йоан. Защото едно време тези храмове не са правени с пори от налози ". Митрополитът не отвърна на забележката, а незабавно по-късно думата за дълго взе Борисов, връщайки диалога в обичаната си тематика – за пътищата и автомагистралите.

При първото си посещаване преди месец т.г. той дойде във Варна отново без пътуването му да е авансово оповестено. Официално оповестената цел на визитата бе " да направи оглед на реконструираното трасе на градския бул. " Васил Левски ". Изненадата по време на деловата аудиенция тогава бе поява и на варненския епископ Йоан. Днес митрополитът се оплака, че по този мотив в обществените мрежи бил заложен въпросът

" какво прави попът на автомагистралата ".

" Ами той може да няма общо с автомагистралата, но и той минава по нея, задочно изясни Йоан. Общото е, че всички минаваме през автомагистралата ".

Развеселен от казаното Борисов продължи с още пояснения за това за какво Владиката е бил извикан по време на така наречен " ревизия " на бул. " Васил Левски ":

" А още по-сигурното, но, което е безусловно несъмнено е, че пред всички нас след това попът върви. На едно друго место. Ама това е обезпечено, че и тоя, къде е писал, някой ден някой ще му хлопне с това...къде...как се споделяше...

помилуй, помилуй и айде, сбогом ".

" Най-сигурното в нашия живот е, че ще умрем. Най-несигурното – по кое време " - продължи все в същия дух владиката Йоан. Веднага по-късно с към този момент сериозен звук Борисов изясни, че " попът е на автомагистралата тъй като имаме 600 индивида починали по автомагистралите и още три пъти по толкоз с тежки контузии и неработоспособност. За това попът идва да чете за здраве и с цел да няма произшествия. За това идват поповете, не идват, да ни вършат реклама ", сподели още той.

После, ни в чеп, ни в ръкав, до момента в който гледаше строго митрополит Йоан в очите, министър – ръководителят подхвана познатия си дълъг роман:

" Хемус " от Варна до София толкоз доста ще се съкрати – по посока Търново, там ще се събира, като следващата година октомври най-малко със 60 – 80 км. - и това ще ви е... с час ще скъсиме времето ", описа той. След това изясни на владиката, който слушаше безмълвно, че до октомври идната година трасето на автомагистралата ще стигне от София до Севлиево, а от Варна до Търговище. Междинното трасе било комплицирано и щяло да отнеме малко повече време.

" Казвам го за какво? ", зададе си самичък въпрос премерът и самичък си отговори: В Карапелит – голям цех. 80% за Европейския съюз изнася и за Китай. И споделя: без " Хемус " съм умрял. Тировете вървят, вървят... 150 хиляди тона. Заводите в Русе в Пазарджик – всичко е на колела. За 9 млн. коли кормилата ги правиме в Пазарджик, в завода през вчерашния ден дето бях там. И всичко това отпътува за Германия ".

" Трябва положително да се гледа, да! Защото другояче.... ",

направи опит да се включи в диалога владиката, само че още веднъж беше пресечен от Борисов.

" Щот се оказа, че никой не е правил сметка да прави автомагистрала " Хемус ", никой!, сподели той. Никой не я е проектирал досега. Лъгали са ги, по какъв начин се лъжат... айде да не споделям какво... "

Целият този диалог с владиката министър председателят организира под скелето на централния купол в църквата " Св. Прокопий Варненски ". В него с изключение на за автомагистралите и неизбежността на гибелта той съумя да вкара и бъдещото рибарско пристанище в градския кв. " Аспарухово ", за което в бюджета били планувани 14 млн. лева
" Не, 13 ", поправи го финансовият министър Владислав Горанов.
" Колко? ", подвигна вежда Борисов?
" 13 ", повтори Горанов.
" Значи 13 плюс 1 ", продължи с шегите Борисов.

 Строящият се към този момент десета година храм
© Live Varna

Строящият се към този момент десета година храм " Св. Прокопий Варненски "

Тук Владиката Йоан направи неочакван опит да върне диалога в областта на духовното:

" Господин Борисов, единствено нещо да вмъкна,

сподели той. Това, като министър Горанов уточни, имаше съображение. Отивам в " Токуда " болница да посетя болен другар. Една болна женица в хирургично поделение ме видя и вика – аха, щом вие сте пристигнали, значи спукана ни е работата... ".
" Мисли, че ще я опяша ли? ", прекъсна го Борисов, развеселен от описа. Но Йоан продължи съществено:

" Защото това е разбирането за нашата активност - като последна инстанция, надали не всичко обвързвано със гибелта. Но ние би трябвало да кажем, че има и възкресение и, че нашето нещо стартира от живота, а минава през гибелта, с цел да мине във безконечния живот. Така, че това е нещо, което хората би трябвало да го схванат, само че и ние сме тези, които би трябвало да действаме в тази посока ", приключи явно неуместното си вмятане Йоан.

Прехапвайки устни до момента в който слуша и очевидно изгубил самообладание Борисов постави завършек на диалога: " Добре, дядо епископ. Трябва да тръгваме, че имам доста работа ", сподели той и на часа пое към вратата на църквата евентуално, с цел да осуети всеки опита за продължението му.

Навън Борисов подвигна очи към куполите на църквата. Покрити с лъксава жълта ламарина те хвърляха златисти отражения. " Влади, ела, да видиш по какъв начин ламарината гали камъка, обърна се министър председателят към финансовия министър. За един милион... ". След това отиде при зяпачите от другата страна на улицата, с цел да се поснима с тях.

 Борисов се снима с почитатели за спомен.Скрийншот от видео, предавано в страницата на Бойко Борисов във Facebook
Борисов се снима с почитатели за спомен.Скрийншот от видео, предавано в страницата на Бойко Борисов във Facebook

" Ей, т`ва Корнела не може да ми вземе,

сподели той, прегръщайки обилно две от фенките си. Ако може, ще го направи, но не може... " усмихна се признателно министър председателят. Но измежду всички селфита и фотоси за спомен една бе в действителност вълнуваща.

Жена на междинна възраст страхливо попита Борисов: " Бихте ли ми разрешили да сe доближа до вас? "
" Разбира се, през целия ден това върша ", отговори Борисов.
" Вече бях до папата, пребивавам в Италия ", изясни дамата.
" Къде желаете да застанете ", попита министър председателят.
" Където желаете, отвърна му тя разчувствана. За мен е значимо да усетя топлината ".

По време на визитата в най-новата и още строяща се черква във Варна министър – ръководителят три пъти целуна ръка на владиката Йоан и два пъти енголпието му.

Първата целувка, напълно по протокол бе още при идването му.

Втората бе неофициална и спонтанна:

" Дедо епископ, дай да ти цунем ръка ",

изиска Борисов преди двамата да стартират диалога си за пари и автомагистрали. Владиката даде.

Последните целувки бяха за довиждане и за това най-щедри. Най-напред Борисов целуна ръка на Йоан. След това още веднъж енголпието, а най-после последваха и още две другарски целувки по бузите.

" Сега като се наредят в Александър Невски, като се наредят антихристите там,

няма място за тези, които сме били вярващи,

оплака се на изпроводяк министър председателят. Аз в никакъв случай не вървя там. Сички комунисти се сберат към патриарха, пристигна ли Великден, забелязал ли си? Демагогия, операция и неистини, толкоз години – не им омръзна. Но, с Божията помощ... ", махна с ръка Борисов.

" Бог е популярен, да! Така че той си избира чедата ", успокояващо довърши прощалните му думи владиката Йоан
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР