Най-изявените ученици с талант в областта на изобразителното изкуство и

...
Най-изявените ученици с талант в областта на изобразителното изкуство и
Коментари Харесай

Таланти от 8 училища рисуват на пленер Стария град

Най-изявените възпитаници с гений в региона на изобразителното изкуство и техните преподаватели от цялата страна идват в Пловдив за XX Национален пленер “Традиция, екология, творчество”.

Той се провежда от СУ “Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на МОН, РУО и Общински институт “Старинен Пловдив”. Стартът е в неделя от 14.30 ч. Балабанова къща.

В продължение на 4 дни надарените възпитаници от 8 учебни заведения от цялата страна ще пресъздават хубостта на Старинен Пловдив, както и на други емблематични места в града под тепетата.

Паралелно с Националния пленер от няколко години се организира и Национален конкурс за рисунка - “Традиция, екология, творчество”. Тази година в състезанието вземат участие 116 възпитаници от 9 учебни заведения в цяла България. Изложбата от него се експонира наред с откриването на пленера на 9 май. Тогава ще бъдат наградени и най-изявените участници.

Награждаването на отличените произведения по възрастови групи и закриването на Националния пленер “Традиция, екология, творчество” ще бъде на 12 май от 12.30 ч. в Балабановата къща. Специални награди връчват " БулЕкопак " АД и " ТаФпринт " ООД - дългогодишни сътрудници на СУ “Св. св. Кирил и Методий” - Пловдив.

Ученическите творби ще бъдат изложени в Балабановата къща в Старинен Пловдив в интервала 12 май - 2 юни. с помощта на съдействието на Общински институт “Старинен Пловдив”.



За пръв път пленерът се реализира в СУ “Св. св. Кирил и Методий” - Пловдив през 1996 година, а по-късно се трансформира в народен, защото е включен в Националния календар за изяви по ползи на децата и учениците на Министерство на образованието и науката. Оттогава годишно в него присъединяване вземат голям брой гении от страната и от чужбина.

През 2019 година Националният пленер е включен и в формалната стратегия на “Пловдив - европейска столица на културата.

На 11 май СУ " Св. св. Кирил и Методий " ще отпразнува и своята 49-годишнина и 170 години от първото отбелязване на Деня, отдаден на делото на Светите братя Кирил и Методий и ролята на Найден Геров.

Празникът ще стартира в 10 ч. от площад “Стефан Стамболов” с осъществяване на национални танци от най-малките възпитаници, следвано от шествие на мажоретния състав на СУ “Св. св. Кирил и Методий” - Пловдив, с цел да приключи с къс рецитал на учениците от VI и VII клас до паметната плоча на светите братя на ул. “Съборна”.

От 11.30 ч. на Римски стадион ще се състои празничен концерт-спектакъл.



През годините СУ “Св. св. Кирил и Методий” се е утвърдило като учебно заведение с проучване на изкуства – музика, хореография и изобразително изкуство. А през днешния ден е само в региона с специалностите „ Танцьор “ - „ Български танци “ и „ Дизайнер “ - „ Рекламна графика “ и първото новаторско общинско учебно заведение, в което се ползва Монтесори педагогиката.

Професия „ Дизайнер “, компетентност “Рекламна графика” бързо се постанова като една от най-предпочитаните. Предоставя на учениците благоприятни условия за придобиване на III степен на професионална подготовка и Европейско приложение към Свидетелството за професионална подготовка.
Учениците получават познания и умения за работа с компютърни системи и приложни програми; практическа подготовка в региона на художествената графика и дизайн, благоприятни условия за професионална реализация в разнообразни области на рекламата, маркетинга, изкуството и предпечатната подготовка. Обучението е добра основа за рационализиране в региона на компютърните технологии.

Професия „ Танцьор “, компетентност „ Български танци “ също дава на учениците благоприятни условия за придобиване на III степен на професионална подготовка и Европейско приложение към Свидетелството за професионална подготовка, добра подготовка в региона на българското танцово изкуство, професионална реализация в региона на хореографията. Развива умения за културно- креативна изява, посредством участия в интернационалните и национални състезания и фестивали.
" СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ е екоучилище на щастието, където не позволяваме духовността да изчезне от живота ни, тъй като с помощта на нея и великото дело на Светите братя Кирил и Методий сме се съхранили като народ. И както споделя Мария Монтесори: „ Децата са като пеперуди, носени от вятъра. Някои могат да се повдигнат по-високо от другите, само че всички те летят по най-хубавия метод, на който са способни “, споделя директорката Таня Николова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР