Руският Навални загуби обжалването на 19-годишен затвор

...
Най-известният руски опозиционен лидер загуби обжалването на 19-годишен затвор, който
Коментари Харесай

Най-известният руски опозиционен лидер загуби обжалването на 19-годишен затвор, който беше добавен към съществуващата му присъда миналия месец, каза съдия от московския съд.

Съдът постанови „да остави в сила решението“ на Московския градски съд срещу Алексей Навални след изслушване във вторник.

Продължете да четете

списък от 3 елементаРуски прокурори търсят още 20 години затвор за НавалниРусия хвърля в затвора активиста на Навални Вадим Останин за „екстремизъм“Още 20 години затвор за руския критик Навални? Какво трябва да знаетекрай на списъка

Производството беше закрито за медиите, освен четенето на присъдата, въпреки протестите на адвокатите му. Подсъдимият участва чрез видеовръзка, облечен в черна затворническа униформа.

47-годишният Навални е най-известната фигура в разцепената опозиция в Русия, като поддръжниците му го представят като фигура в стил Нелсън Мандела, която един ден ще бъде освободена от затвора, за да ръководи страната.

Неговото политическо движение е обявено за незаконно и неговите ключови фигури са хвърлени в затвора или са избягали в чужбина като част от репресиите на Кремъл срещу несъгласието, които се засилиха, след като Путин изпрати войските си в Украйна миналата година.

Последната присъда беше наложена на 4 август, след като Навални беше осъден по шест обвинения, свързани с предполагаема „екстремистка дейност“, всички от които той отрече.

Последната присъда беше в допълнение към 11 години и половина, които той вече излежаваше в наказателната колония ИК-6 в Мелехово, на около 235 км (146 мили) източно от Москва, за измама и други обвинения, които той също отхвърли като политически мотивиран и предназначен да заглуши критиките си към президента Владимир Путин.

Даниел Холодни, телевизионен техник, който е работил за Навални, беше осъден на осем години затвор през август като част от същия процес. Жалбата му също беше отхвърлена във вторник.

„Алексей, ще се видим!“ — извика Холодни, преди да свърши видеозаписът. Навални махна с ръка в отговор.

Кремъл се опита да представи Навални като политически неуместен, а Путин се старае никога да не произнася името му. Руските официални лица го представят като екстремист и, без да предоставят доказателства, като марионетка на Централното разузнавателно управление на Съединените щати.

Навални спечели възхищението на целия свят с това, че се завърна доброволно в Русия през 2021 г. от Германия, където премина лечение за това, което западните лабораторни тестове показаха, че е опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.

Той беше арестуван веднага при пристигането. Кремъл отрече да се е опитвал да го убие, а Путин коментира: „Ако някой е искал да го отрови, щеше да го довърши.“


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР