Най-известният художник на Колумбия Фернандо Ботеро почина на 91

...
Най-известният колумбийски художник Фернандо Ботеро, който беше известен със своите
Коментари Харесай

Най-известният колумбийски художник Фернандо Ботеро, който беше известен със своите сладострастни изображения на хора и животни, почина на 91 години, съобщи президентът Густаво Петро в петък.

Произведенията на Ботеро с плътни и леко сюрреалистични форми станаха изключително популярни и бяха изложени в музеи и обществени пространства в градове по целия свят, включително Богота, Мадрид, Париж, Сингапур и Венеция.

„Фернандо Ботеро, художникът на нашите традиции и недостатъци, художникът на нашите добродетели, почина", написа президентът в социалните медии.

Родният град на Ботеро, Меделин, обяви едноседмичен траур, като кметът Даниел Кинтеро каза, че неговите творби, изложени в този град, "ще живей вечно."

Местните медии приветстваха Ботеро като най-великия колумбийски художник на всички времена, като съобщиха, че здравето му се е влошило през последните дни, тъй като е страдал от пневмония.

Ботеро – който беше наречен „Пикасо на Латинска Америка" – беше страстен и неуморим художник, творчеството му от повече от 3000 картини и 300 скулптури доказателство за ненаситен апетит да твори.

Дори в по-късните си години той каза, че работи по 10 часа на ден. „Сега работя повече, може би защото знам, че ми остава толкова малко време“, каза той в интервю за AFP през 2012 г., годината на 80-ия си рожден ден.

„Често мисля за смъртта и ме натъжава да напусна това свят и не мога да рисувам повече. Толкова много го обичам."

Пътешествия по света

Ботеро беше привлечен от изкуството на млада възраст и на 15 години вече продаваше картините си на бикове и матадори в Арена за корида La Macarena във втория по големина град в Колумбия, Меделин, където е роден на 19 април 1932 г., син на скромен пътуващ търговец.

След първата самостоятелна изложба в столицата Богота през 50-те години на миналия век Ботеро заминава за Европа, пътувайки до Испания, Франция и Италия, където открива класическото изкуство.

Той се премества в Мексико, като се повлиява от неговите стенописци, а след това в Ню Йорк през 1960 г., пристигайки с "200 долара в джоба", каза той в интервюто от 2012 г.

Там се запозна с немски куратор на изкуството, който организира триумфални изложби в Германия през 70-те години на миналия век, лансирайки името му.

„Превърнах се от напълно неизвестен без дори галерия в Ню Йорк до с него се свързват най-големите търговци в света“, каза той.

Обем, а не „тлъст“

Огромните размери на неговата творба се появяват през 1957 г. в неговата картина „Натюрморт с мандолина“. Той открива "ново измерение, което е по-обемно, по-монументално, по-екстравагантно, по-екстремно."

Почитател на италианското ренесансово изкуство, той не приема тълкуването, че неговите субекти са дебели.

"Ако рисувам жена, мъж, куче или кон, винаги правя тази идея за обем. Не че имам мания за дебели жени", каза той в интервю за всекидневния испански вестник El Mundo през 2014 г.< p>Скулптурата се превърна в основен компонент на работата му, разработена в известния италиански център за скулптура Пиетрасанта.

Той живееше в този тоскански град, както и в Монако, Ню Йорк и други градове, с редовни ваканции в Колумбия.

Ботеро каза, че е бил вдъхновен от красотата, но също и от проблемите на родната си страна, обхваната от въоръжени конфликти повече от 50 години.

През 1995 г. мощна бомба, поставена в неговата скулптура „Птицата“ в Меделин, уби около 30 души и ранени резултати. През 2000 г. Ботеро дари реплика до взривената скулптура и наречена „Птица на мира“.

Някои от творбите му изобразяват сцени на колумбийски партизански бойци, земетресения и публични домове.

В заминаване той продуцира през 2000-те години серия, изобразяваща малтретиране и изтезания в управлявания от САЩ затвор Абу Гариб в Ирак, като каза след това, че е бил воден от шок и гняв.

"Темите за властта и излишъка не са съвсем нови за привидно слънчевото изкуство на г-н Ботеро," New York Times каза в рецензия от 2006 г.

„Самите му изказвания за затлъстяване предполагат зловеща невежество.“

Щедър дарител 

Един от най-продаваните артисти през живота си, Ботеро също даде далеч голяма част от продукцията си, включително около 200 картини и скулптури в Меделин и много други в музея Ботеро в Богота.

През 2007 г. той дари 25-те картини и 22-те рисунки от своята серия Абу Гариб на Калифорнийския университет, Бъркли, докато много от неговите скулптури са участвали в изложби на открито по целия свят, дори пътува до Китай през 2015 г.

Експертите са оценили общата стойност на неговите дарения за изкуство на повече от 200 милиона долара.

Женен три пъти, неговият последната булка, която беше гръцката художничка София Вари, Ботеро имаше четири деца, едното от които почина при инцидент на четиригодишна възраст.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР