Най-известната мумия на Британския музей е Джинджър и е на

...
Най-известната мумия на Британския музей е Джинджър и е на
Коментари Харесай

Смърт на Нил

Най-известната мумия на Британския музей е Джинджър и е на към 5500 години Той е получил името си поради рижите си коси. 3D сканиране преди няколко години е открило, че Джинджър има прободна рана в гърба, в резултат на което откривателите са заключили, че той е бил погубен.

Мумията, която повече от 100 години е в експозицията на Британския музей, принадлежи на младеж, погубен с удар в гърба. Снимките на Човека от Гебелейн, по-известен като Джинджър, са открили, че раната под лявото му рано е прободна и е нанесена от палач.

Експертите, изследвали тялото посредством метода на виртуалната аутопсия, която разрешава да се показват компютърните томографии във тип на 3D модели, са създали умозаключение, че Джинджър е станал жертва на съзнателно ликвидиране в спокойно време. Експертизата е открила също, че убитият е бил на възраст сред 18 и 20 години и е имал доста развита мускулатура. Той е станал жертва на неочаквана офанзива, защото липсват рани, получени при опит за отбрана.

Смъртоносната рана е била нанесена от медно или кремъчно острие.

Проф. Андерс Персън, правосъден специалист и радиолог от научния център за медицински изображения и визуализация, който също ползва методите за виртуална аутопсия при следствие на закононарушения и нещастни случаи в Швеция, е удостоверил хипотезата на Британския музей, че ударът е бил с такава мощ, че е раздробил ребро тъкмо под плешката, а счупените кости са се забили в мускулите и са раздрали лявата част на белия дроб и прилежащите кръвоносни съдове.

Тежестта на уврежданията и неналичието на каквито и да било следи от лекуване разрешават да се заключи, че точно този удар е станал причина за гибелта.

Тялото на Джинджър е един от най-популярните експонати на музея след Розетския камък и на практика в никакъв случай не е локален отсам от появяването му в експозицията през 1901 година.

За провеждането на томографията кураторите деликатно загърнали мумията в дебело одеяло и го транспортирали до прилежащата болница Кромуел.

Изучаването на толкоз антични остатъци рядко разрешава да се дефинира точната причина за гибелта, само че в тази ситуация с Джинджър раната на гърба дружно с раздробеното ребро сочат на единствена проникваща рана.

Методът на виртуална аутопсия е разрешил да се получи ясна триизмерна картина на скелета и вътрешните органи на мумията и да се направи подробен разбор, което не всеки път е допустимо с други способи на проучване.

Резултатите от сканирането след това са употребявани за основаването на нова интерактивна експозиция, която разрешава на посетителите с тъчскрийн да надникнат в тялото и да се опитат да научат още забавни неща за неговия живот и гибелта му.

„ Тази мощна система за визуализация не просто ни разреши да създадем редица открития, отнасящи се за една от най-прочутите мумии на Британския музей, само че и дава опция на всеки клиент да се почувства изобретател непосредствено в музейната зала. С тази технология всеки може да разбере доста нови неща и – кой знае – може би да извърши ново научно изобретение “, споделя Дейвид Хюз от Института за интерактивни технологии.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР