Най-известната картина в света, “Мона Лиза ще бъде преместена докато

...
Най-известната картина в света, “Мона Лиза ще бъде преместена докато
Коментари Харесай

Местят “Мона Лиза” заради ремонт на Лувъра

Най-известната картина в света, “Мона Лиза ” ще бъде преместена до момента в който ремонтират салона, в който е изложена в Лувъра.

Шедьовърът на Леонардо да Винчи ще бъде пренесен на по-малко от “100 крачки ” до прилежащата зала „ Медичи ” през нощта на 16 юли, сподели шефът на музея Жан-Люк Мартинес.
Крехката 500-годишна картина се обработва доста рядко и ще остане предпазена от бронирано стъкло във „ краткотрайния си дом ”, обявиха от музея.
Портретът на флорентинската благородничка ще бъде върнат на мястото си тъкмо преди да бъде открита специфичната галерия „ Леонардо “ в най-големия музей в света през октомври тази година.
Лувъра има най-голямата сбирка от произведения на италианския художник.
Според Мартинес този ход е част от голямото възобновяване на музея, който приема годишно повече от 10 милиона гости.
Населението на дребен град – повече от 10 хиляди души минават всеки ден през залата, в която е изложена „ Мона Лиза ”
По време на преместването тя ще бъде сложена в предпазен дървен сандък.
Мартинес съобщи, че шедьовърът ще бъде върнат на нормалното си място за шоуто “Леонардо ”, което стартира на 24 октомври, защото окачването му паралелно с останалите творби на художника ще провокира ограничение на броя на туристите, искащи да го видят.
“Не можем да лишим към 15 000 души дневно от опцията да видят „ Мона Лиза “- сподели още шефът на музея.

Картината, за която се счита, че е рисувана през първите години на 16-ти век, е била местена доста рядко от момента на внасянето й в Лувъра през 1804 година.
Последното огромно пътешестване на шедьовъра е през 1974 година до Русия и Япония, а през 1964 година пресича Атлантика, с цел да бъде изложена в Съединените щати, макар жестоките митинги на кураторите на Лувъра. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР