Най-използваната днес хартия за направата на чаени торбички се произвежда

...
Най-използваната днес хартия за направата на чаени торбички се произвежда
Коментари Харесай

Какво е общото между чаените торбички и бананите

Най-използваната през днешния ден хартия за изработката на чаени торбички се създава най-вече от жилки на абака.

През 1904 година американският търговец на чай Томас Съливан желал да предложи на клиентите си по-вкусна и ароматна напитка, по тази причина решил да смеси допустимо най-вече разнообразни сортове. Тъй като до тогава чаят се продавал в тежки тенекиени кутии, Съливан трябвало да измисли нещо друго, тъй че същото количество да се побере в по-малки опаковки. Така той натъпкал обособени чаени листенца в копринени пликчета и изпратил мострите на клиентите си.

Те харесали най-много концепцията, че в новата опаковка чаят можел да се запарва непосредствено, като торбичката се потапя във врялата вода. Това инцидентно изобретение си спечелило цялостен куп подражатели и по този начин чаените листенца все по-често почнали да се оферират, увити в кърпички. Докато на времето постоянно употребявали за направата им материали като памук, коприна или марля, то през днешния ден хартията за изработката на торбичките е добита най-вече от жилки на абака.

Абака или манилски коноп е тип растение от семейство Бананови, произхождащо от Филипините. Този тип банани не става за ястие, тъй като плодовете са дребни и съдържат твърди като камък семки. Жилките на листата им обаче са доста здрави и устойчиви на късане даже когато са мокри. Това е една от аргументите по-голямата част от тях да се преработва за производството на специфични целулозни произведения като да вземем за пример чаени пликчета, цигарена хартия, обвивки за салами или хартия за изработката на банкноти (Япония).

Коренът на банана, сходно на луковицата, се състои от голям брой листни влагалища, в които снопчетата нишки са ситуирани по дължина.

Цветелина Велчева по материали от neon.de

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР