Най-интересният от трите процеса в Германия срещу крайнодясното движение Гражданите

...
Най-интересният от трите процеса в Германия срещу крайнодясното движение Гражданите
Коментари Харесай

Започва процесът срещу принца на крайнодесните Граждани на Райха в Германия

Най-интересният от трите процеса в Германия против крайнодясното придвижване " Гражданите на Райха ", обвинено в образуване на държавен прелом, стартира във вторник във Франкфурт.

Пред съда ще се изправят хипотетичният началник на групата - самопровъзгласилият се за благородник принц Хайнрих XIII, негова съветска другарка и седем други създатели на придвижването, в това число някогашен служител на реда и някогашен арбитър, който в този момент е народен представител от крайнодясната немска партия AfD.

Според федералните прокурори групата е възнамерявала да щурмува Райхстага в Берлин с въоръжена поддръжка посредством паравоенно свое крило, да арестува членове на Бундестага и да покаже канцлера Олаф Шолц окован по немската телевизия - с вярата да завоюва част от германците на своя страна.

Организаторите са били въодушевени от щурмуването на Капитолия в Съединени американски щати, откакто Доналд Тръмп загуби президентските избори.

Групата е част от разрастващо се придвижване, известно като Reichsbürger или " Граждани на Райха ". Броят на членовете му понастоящем се прави оценка на 23 000 души. Те отхвърлят да признаят легитимността на актуалната немска страна и биха желали границите на Германия да бъдат преначертани до тези отпреди 1918 година

Процесът във Франкфурт, който се организира в особено издигната постройка от железни контейнери и при засилени ограничения за сигурност, е вторият, в който вземат участие конспираторите.

В края на април в Щутгарт стартира правосъдно дело против хипотетичното военно крило на " Гражданите на Райха ", състоящо се от някогашни бойци от специфичните служби, служители на реда, металург и водопроводчик.

Третият развой, в който на съд ще бъде изправено по този начин нареченото " езотерично крило на групата ", включващо доктор и прочут готвач, ще се организира в Мюнхен през юни.

Общо 26 души са подсъдими, като измежду тях има ясновидец, ортодонт и водач фен.

Предполагаемите конспиратори бяха задържани през декември 2022 година при огромна антитерористична акция. Служители на немската полиция щурмуваха десетки къщи, жилища и офиси. Двама чиновници на реда бяха ранени, откакто един от участниците в мрежата стреля по тях.

Групата е била обект на следствие в продължение на месеци.

Непосредствено след арестите породиха въпроси дали " Гражданите на Райха " в действителност са имали опция да осъществят проектите си или немските управляващи са преувеличили въздействието им.

В обвинителния акт от 621 страници обаче проверяващите неведнъж акцентират какъв брой добре проведена е била групата, както и какъв брой рискова е била тя.

Германската полиция твърди, че мрежата е натрупала повече от половин милион евро в злато и пари в брой, както и че е имала стотици огнестрелни оръжия, десетки хиляди муниции и експлозиви.

" Гражданите на Райха " са разполагали още със сателитни телефони, посредством които да поддържат връзка, откакто паравоенното крило е осъществило проектите си да прекъсне националните информационни мрежи и електричеството.

Немските медии оповестяват, че конспираторите са чакали " деня Х ", с цел да осъществят преврата, като един от тях е вярвал, че сигналът е бил гибелта на кралица Елизабет II.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР