Най-голямото за тази година военно учение на българска територия SABER

...
Най-голямото за тази година военно учение на българска територия SABER
Коментари Харесай

Учение на 8 армии ще отблъсква държава агресор на полигона "Ново село"

Най-голямото за тази година военно обучение на българска територия SABER JUNCTION 18 събира елементи от армиите на 8 страни и ще продължи повече от три седмици. По сюжет ще се разиграват действителни бойни дейности за отбиване на неназована страна агресор. Това е кулминационната точка на поредност маневри на алианса в България, които стартират след по-малко от месец - на 5 юли.

На 11-12 юли в новата централа на НАТО в Брюксел е планувана годишната среща на върха, на която ще бъде обсъждано с какъв брой и по какъв начин европейските сътрудници усилват бюджетите си за защита и до каква степен Съединени американски щати са подготвени да се отзоват на апелите на членовете от Източна Европа да укрепи наличието си на този фланг на алианса.

Тазгодишното издание на SABER JUNCTION ще се организира на полигона " Ново село " сред 4 и 30 септември, демонстрира календарът на НАТО. Водеща страна по него е Съединени американски щати, а ще вземат участие военни подразделения и от България, Германия, Полша, Румъния и трите балтийски републики Естония, Литва и Латвия.

Учението е бригадно, което значи, че в него би трябвало да вземат присъединяване сред 3 хиляди и 5 хиляди души, само че съгласно източници от министерството на защитата те ще бъдат по-малко. През януари командирът на Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов сподели, че ще вземат участие 100 български военни.

Тази седмица в Полша и балтийските републики завършва Saber Strike 18 с присъединяване на хиляди военнослужещи като проява, че алиансът е изключително угрижен за отбраната на тази група съдружници и опцията свободно да придвижва войските си през съюзната територия, в това число теснината сред Калининград и Беларус. Засега югоизточният фланг не притегля толкоз внимание.

Това не значи, че балканските съдружници са забравени във Вашингтон - на 6 юни Комисията по въоръжените сили на Сената популяризира плана на закон за отбранителните разноски за идната финансова година (тя стартира през октомври), в който желае проверка на това по какъв начин американската войска е ситуирана в Европа, с цел да сдържа Русия, заяви изданието defensenews.com. Става дума и за това дали тези елементи разполагат с подобаващото въоръжение и съоръжение и дали не е по-рационално да се премине от ротация на частите към непрекъснато базиране.

 Част от ученията SABER JUNCTION през 2012г. в Германия упражняваха разнообразни аспекти на конфликт с съперник, който по едно и също време атакуваше, взимаше заложници бойци и извършваше бойкот и измама по логистични и цивилен обекти.
© Spc. Heidi Krueger, 111th Public Affairs Detachment

Част от ученията SABER JUNCTION през 2012г. в Германия упражняваха разнообразни аспекти на конфликт с съперник, който по едно и също време атакуваше, взимаше заложници бойци и извършваше бойкот и измама по логистични и цивилен обекти.

Засега Пентагонът избира да продължат с обновяването на частите през няколко месеца, тъй като това поддържа във висока подготвеност повече военни и носи на командването незаместим опит за логистиката по прехвърлянето през Атлантика на хиляди души и тежкото им въоръжение. Това е един от най-важните детайли още от времето на студената война - способността при растящо военно опълчване в Европа да могат Съединени американски щати съгласно проектите си задоволително бързо да активизират, трансферират и разпрострат на континента десетки и стотици хиляди военни.

За България и Румъния сенаторите предлагат сухопътните елементи на Съединени американски щати повече да се възползват от опцията да се тренира на полигоните в двете страни.

Освен това за укрепване на съдружниците се желае от Пентагона да даде приоритет на спомагателни изнесени напред в Европа далекобойни оръдия, зенитни ракетни комплекси, средства за електронна битка, щабни и логистични центрове и бойни щабове.

Всичко това ще се отработва в учения и в България до края на годината.

PLATINUM LION 18 е американско обучение, което ще се организира у нас сред 5 юли и 15 август. В него ще вземат участие сред рота и батальон. Все още не е оповестени от кои страни съдружници в Алианса ще са участниците в него. Основна роля в него ще има морската пехота на Съединени американски щати.

RAMSTEIN GUARD 18 е обучение на НАТО на силите за електронна война, на което ще бъдат отработвани дейности за отбрана от балистични ракети.

Три учения, които се водени от България, също са в календара на НАТО, тъй като в тях ще вземат участие и въоръжени сили на партньорски страни. Между 15 август и 15 септември ще се организира SHABLA 18, което е за въздушна отбрана. BREEZE 18 е военноморско обучение (1 юли – 1 август), а STRIKE BACK 18 е извършено през май.

В момента приключва следващата ротация на съставана американските сили в Европа, като огромната част от пристигналите са от Първа бронирана бригада и Първа кавалерийска дивизия на Съединени американски щати, ситуирани във Форт Хууд, щата Тексас. Те сменят Втора бронирана бригада и Първа пехотна бригада от Форт Райли, Канзас в интервенция Atlantic Resolve на НАТО. Операцията стартира през април 2014 година след анексирането на Крим от Русия.

 Американска бронирана машина М113. Снимката е направена при подготовката за превозване на Първа кавалерийска дивизия на Съединени американски щати, във Форт Хууд, Тексас през февруари.
© Георги А. Ангелов

Американска бронирана машина М113. Снимката е направена при подготовката за превозване на Първа кавалерийска дивизия на Съединени американски щати, във Форт Хууд, Тексас през февруари.

Форт Хууд е една от най-големите военни бази в света и е ситуиран на 2140 кв. км. На територията му с изключение на военни полигони има две летища, музей, няколко учебни заведения, жилищни квартали, кина и супермаркети. Операцията по ротацията американската армия стартира при започване на март тази година.

Ротацията на американските войски на полигона " Ново село " би трябвало да бъде осъществена до края на юни. У нас се чака да дойдат към 400 боеца и към 40 бронирани машини от Форт Хууд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР