Най-голямото положително въздействие ще се усети в райони с лош

...
Най-голямото положително въздействие ще се усети в райони с лош
Коментари Харесай

Е-колелета ще помогнат на хората да се върнат на работа

Най-голямото позитивно влияние ще се усети в региони с неприятен публичен превоз, откри изследване

Когато светът се пробва да се завърне към „ нормалността ”, роля има електрическият велосипед
(снимка: CC0 Public Domain)

Електрическите колела могат да понижат транспортните излъчвания и да предложат на работещите хора безвреден метод да отиват на работа в месеците след взрива на ковид по света. Това демонстрира нов разбор на учени от Оксфорд.

Малко след експлоадиране на пандемията от ковид експертите по градоустройство и градско обмисляне означиха, че велосипедът би трябвало да получи огромно самопризнание във времето на „ обществена отдалеченост ”. Карането на колело разрешава на човек да се придвижва безвредно, задоволително далечен от всевъзможни други хора.

Човек може да се разхожда с колелото, без да се доближава до който и да е, да вози покупките си от магазина и, несъмнено, да поддържа спортна форма във времето, в което фитнес-центровете и спортните зали са затворени.

Сега, когато светът се пробва да се завърне към „ нормалността ”, заслужена роля има и за електрическия велосипед. В доста от огромните градове по света той може да направи допустимо хората да се завърнат на работа, без да се излагат на риск.

Е-велосипедът ще понижи броя на колите и надлежно на тапите, ще усъвършенства подвижността и ще спести доста въглеродни излъчвания, се споделя в изследването, на което е отдадена обява на BBC. То е дело на Центъра за проучвания на решенията за търсене на сила (Creds) със седалище в Оксфорд – проучвателен институт с публично финансиране.

Хубавото на е-велосипедите е, че с тях на хората няма да се постанова да употребяват публичния превоз, където биха се чувствали нестабилно. Най-голямото позитивно влияние би било факт в региони с неприятен публичен превоз, открива изследването.
още по тематиката
Изследователите споделят, че в Дания, където колоезденето е мощно развито от десетилетия, маршрутите за е- колела към този момент свързват освен обособените квартали в градовете, само че и градските центрове с близките села.

Резултатите бяха оповестени в миг, когато министрите на Европейски Съюз са вторачени в търсенето на решения, които да разрешават на хората да вървят на работа, без да рискуват здравето си в публичния превоз, само че и без да се усилват въглеродните излъчвания.

Особено значим акцент в проучването на Creds е изводът, че електрическите колела могат да са изключително ефикасни в региони, където живее население с недобър стопански статус и хората не могат да си разрешат коли – а услугите на публичния превоз са неприятни. Това касае крайградски или полуселски региони в доста страни.

„ Електрическите колела ни дават нова опция за понижаване на потреблението на сила и стесняване на въглеродните излъчвания ”, споделя професор Ник Айър от Creds пред BBC News. „ Те би трябвало да бъдат част от проекта за главната инвестиция, от която се нуждаем в превоза, с цел да позволим на хората още веднъж да се движат безвредно – по способи, които са стопански и екологично устойчиви ”.

Създаването на велосипедна мрежа обаче остава едно от огромните провокации пред градските управляващи. Освен, че коства пари, то изисква и експертиза, която не всички локални държавни управления имат.

Налице е и дрго основание – факторът „ кражба на колела ”. Дори тук-там, където велосипедният живот е традиция от десетилетия, кражбите са постоянно събитие.

От значение е и съществуването или неналичието на велосипедна просвета. Тя е нищожна тук-там, където колоезденето има нищожно минало.

Електрическите колела са изключително положително решение за градски райони с хълмист релеф, където във велосипедните направления постоянно се редуват спускания и изкачвания. Именно усилието за нанагорнище на нанагорнища е едно от нещата, които карат хората да се отхвърлят то ходенето на работа с колело, защото се притесняват, че изпотяването ще се отрази зле на тях и сътрудниците в офис-средата. Тези терзания намират решение с потреблението на електрическите колела.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР