Най-голямото и най-ярко пълнолуние за 2023 г. ще изгрее на

...
Най-голямото и най-ярко пълнолуние за 2023 г. ще изгрее на
Коментари Харесай

Рядката синя суперлуна – най-голямото пълнолуние за годината, изгрява на 30 август

Най-голямото и най-ярко пълнолуние за 2023 година ще изгрее на 30 август и странното му име заслужава пояснение. Наричана " синя суперлуна ", тя е резултат от три лунни феномени, протичащи се по едно и също време.

Името на " синята " суперлуна няма нищо общо с цвета на луната. Всъщност тя ще бъде оранжева. Синята суперлуна получава първата част от името си по друга причина: това е второто пълнолуние през август.

Има два типа синя луна. Августовската синя суперлуна попада в първата категория: две цялостни луни в един и същи месец. Това от време на време е неизбежно; ново пълнолуние изгрява на всеки 29,5 дни. Като се има поради, че есетровата луна настъпи на 1 август 2023 година, пълнолунието на 30 август ще бъде синя луна.

Сини луни от този вид, наречени " календарни сини луни ", се появяват почти на всеки две или три години, като идната се случва на 31 май 2026 година съгласно часа и датата.

Вторият вид синя луна, наречена " сезонна синя луна ", разказва третото пълнолуние от четири по време на един астрономически сезон. Това се случва, когато една календарна година има 13 цялостни луни вместо нормалните 12. (Една лунна година или 12 обиколки на Земята от Луната продължавае 354 дни, до момента в който слънчевата година на Земята е 365 дни.) Следващата сезонна синя луна, която също се случва на всеки две или три години, ще се случи на 19 август 2024 година съгласно часа и датата.

И по този начин, от кое място идва втората част от името? Суперлуна поражда, когато цялостната луна е покрай най-близката си точка до Земята в нейната орбита. Орбитата на Луната по отношение на Земята е елипсовидна, тъй че всеки месец тя доближава най-близката точка (перигей) и най-отдалечената точка (апогей). Луни, които попадат в границите на 90% от перигея през даден месец, се квалифицират като суперлуни, изяснява Фред Еспенак (Fred Espenak), астроном и изчислявал преди затъмнения за НАСА.

Второто пълнолуние през август е третото и най-близко от четирите суперлуни през 2023 година На 357 344 километра от Земята, това ще бъде най-голямата и най-ярка супер луна за 2023 година, макар че ще бъде единствено 33 километра по-близо от пълнолунието на 1 август, когато Луната е била на 357 311 км разстояние, написа " Офнюз ".

Следващото пълнолуние ще бъде Жътварската луна на 29 септември. Освен че е едно от най-известните пълнолуния за годината, това е и последната суперлуна за 2023 година Разберете точния час на изгрева на луната за вашето местонахождение и се подгответе за зрелищната панорама на синята суперлуна на източния небосвод идната седмица.

Източник: Rare 'blue supermoon' — the biggest and brightest full moon of the year — rises Aug. 30, Jamie Carter
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР