Най-голямата вятърна турбина в света счупи рекорда за производство на

...
Най-голямата вятърна турбина в света счупи рекорда за производство на
Коментари Харесай

Световен рекорд: Вятърна турбина генерира достатъчно енергия за един ден, за да захрани 170 000 домакинства

Най-голямата вятърна турбина в света счупи върха за произвеждане на електрическа енергия за един ден. В намерено море в провинция Фуджиан, Китай, гигантската вятърна турбина Goldwind GWH252-16MW се извисява над морето.

На 1 септември, когато ураган връхлетя югоизточен Китай, турбината с диаметър 252 метра създаде 384,1 мегаватчаса (MWh) сила за 24 часа. Това е задоволително за зареждане на към 170 000 семейства или 38 милиона светодиода, или 2,2 милиона километра, изминати с електрически автомобил. Това надвишава предходния връх от 364 MWh, подложен в Дания през август.

Защо и по какъв начин турбината Goldwind може да продължи да работи и в изискванията на ураган?

Повечето турбини не могат да работят в условия на ураган, а тайфунът Хайкуи принуди доста вятърни паркове да спрат работа.

Въпреки това турбината Goldwind може да контролира лопатките си в действително време, когато вятърът доближи висока скорост, което ѝ разрешава да продължи да генерира сила.

„ Наблюдаваме от близко сериозните съставни елементи като главната стратегия за ръководство, системата за подаване на електрическа енергия и генераторите, с цел да отменим последователно рестриктивните мерки в електрозахранването, като в същото време подсигуряваме сигурността на работата. “

заяви представител на Goldwind пред South China Morning Post

Роторът на Goldwind GWH252-16MW е с диаметър 252 метра – към 2,5 футболни стадиони и всяка перка може да доближи повече от 2/3 от скоростта на звука, или над 823 км/ч.

Кои страни са водещи в света във връзка с вятърната сила?

Китай е водеща страна в света във връзка с вятърната сила. През 2021 година тя е конфигурирала повече мощности за произвеждане на вятърна сила в морето, в сравнение с всяка друга страна в света през последните 5 години. Само на Китай се падат 49% от от общия международен потенциал за офшорна вятърна сила през 2022 година (64,3 GW) – повече от 47% в Европа.

Страната възнамерява и построяването на най-големия вятърен парк в света – оборудване, което е толкоз голямо, че може да зарежда цяла Норвегия. Работата по плана се чака да стартира преди 2025 година.

Въпреки това зелените индикатори на Китай надалеч не са безупречни, предизвестява Ли Шуо, старши политически консултант в „ Greenpeace “ за Източна Азия.

„ Китай е 800-килограмовата горила, когато става въпрос за международния енергиен бранш. Китай безспорно е водещa мощ в световното развиване на възобновимата сила, само че в това време страната форсира одобряването на планове за въглища. “

каза той през април

Световната суперсила се надява до 2025 година да създава 1/3 от електрическата енергия си от възобновими източници. Тя обаче възнамерява да доближи нулеви въглеродни излъчвания до 2060 година – далечна цел спрямо доста други страни по света.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР