Най-голямата църква в благоевградска околия, носеща името на Свети Георги,

...
Най-голямата църква в благоевградска околия, носеща името на Свети Георги,
Коментари Харесай

Руши се най-голямата църква в Благоевградско, кръстена на Св. Георги

Най-голямата черква в благоевградска околия, носеща името на Свети Георги, от години се разрушава. Вече са събрани дребна част от нужните средства, само че не са задоволителни, с цел да стартира незабавния ремонт.

Храмът „ Св. Георги " е издигнат в 1861 година, върху останките на феодален манастир, носещ името на Свети Илия.
Маргита Ропанска: Старите хора са създали доста нещо, само че изостана, няма пари кой да направи ремонта. Ето тука тече, идвахме за Великден да чистим, навън е пукната.
От незабавен ремонт за спасяването на черквата се нуждаят покрива, камбанарията и огромна част от вътрешното пространство. Следствие на влагата по стените, през днешния ден са останали единствено фрагменти от неповторимите фрески, дело на майстори от Самоковската школа. За укрепването на храма са нужни към 35 000 лв.. Кметството на село Бистрица и църковното настоятелство не разполагат с нужната сума за започване на ремонта.
Лидия Михалкова: Ако може общината, в случай че могат някакви спонсори да дойдат, да оказват помощ, да видят по какъв начин е положението, тъй като тя е доста зле. При един дъжд, тика всичко е вода, плесен, птици влизат. Маргарита Ропанска: Ще падне, тука тече, виждате тече вода, това е от камбанарията горе, доста е тука зле.
Повече от 150 години църквата „ Св. Георги " в село Бистрица е стожер на християнските полезности и религия, оповестена за монумент на културата с локално значение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР