Най-голямата страна в света лекува здрави хора от болест, която

...
Най-голямата страна в света лекува здрави хора от болест, която
Коментари Харесай

Коригиращо изнасилване. Как Русия лекува ЛГБТ хората

Най-голямата страна в света лекува здрави хора от болест, която не съществува. Държавата е Русия, здравите хора са ЛГБТ, а за болест е оповестена самата хомосексуалност. Но по какъв начин се " лекува " такова нещо? Русия има отговор: с принуждение, тормоз и унижения. Едно следствие разкри детайлите.

В Русия хомосексуалността е закононарушение или болест. Може да звучи необичайно, че е или едното, или другото, само че страната е намерила излаз - просто ползва едно от двете, съгласно случая.

Когато управляващите интерпретират хомосексуалността или нейните знаци като закононарушение или нарушаване, нещата са почти ясни - или се постанова административно наказване, или стартира дело.

Но в случай че става дума за схващането на хомосексуалността като болест, нещата не са чак толкоз ясни. Едно журналистическо следствие разрешава да се открият осем метода, по които Русия " лекува " ЛГБТ общността:
налагане на трудова терапия;принудително приемане на хормонални и психотропни лекарства;побой;изолация;военно учение;хипноза;лишаване от храна;така нареченото коригиращо обезчестяване.
Последният израз се нуждае от пояснение. " Коригиращото обезчестяване " се ползва към човек, който нарушава половите стандарти, за да се „ поправя “ неговата полова ориентировка или да го принуди да се държи в сходство с тях.

Често пъти става дума за обезчестяване на лесбийка от мъж или на гей мъж от жена, с цел да се накаже „ ненормалното “ му държание.

Цялото това " лекуване " се назовава конверсионна или репаративна терапия. То се основава на концепцията, че гей хората са психологично заболели и могат да бъдат излекувани. Състои се от непризнати в научната общественост техники, ориентирани към смяна на хомосексуална и бисексуална ориентировка към хетеросексуална.

Много проучвания демонстрират, че опитите за такава смяна са евентуално рискови за душeвността, по тази причина множеството медицински организации осъждат използването на лечението. Тя е неразрешена отчасти или напълно в 25 страни, а още няколко се готвят да наложат възбрана.
" Мерки от насилствен темперамент "
От 1 юли 2023 година в Русия влезе в действие на здравното министерство, съгласно която в психодиспансерите и поликлиниките би трябвало да проработят специфични кабинети за " даване на здравна помощ при психологични разстройства и разстройства на държанието ". Сред тях са посочени и такива, които са свързани с половата ориентировка или еднаквост.

В формалния Парламентарен вестник написа: „ Помощта на подобен експерт е нужна, в случай че човек желае да се избави от такива меко казано ексцентрични желания като автоеротизъм, хомосексуализъм, зоофилия “.

Според заповедта сексолозите, които ще се занимават с тези проблеми, могат да употребяват " ограничения от насилствен темперамент ", съгласувани с психиатър, само че няма конкретизирани протоколи за методите, сигнализират ЛГБТ организации.

Всичко това се случва, въпреки че Русия е извадила хомосексуалността от листата на болесттите през 1999 година - 9 години откакто това е направила Световната здравна организация (СЗО).

През 2001 година обаче се не разрешава на гей мъжете да стават донори на кръв. Правозащитници съумяват да реализират анулация на тази възбрана чак през 2008 година

В момента в страната работи и закон, който не разрешава „ гей агитация “.

През 2023 година президентът Владимир Путин подписа декрет, с който се не разрешава промяната на пола, в това число хормонална терапия, както и смяна на маркера за пола в документите. А Върховният съд разгласи „ интернационалното ЛГБТ придвижване “ за екстремистка организация. В реалност такава организация не съществува в правния свят.

На фона на тази политика, в Русия има хора, подготвени да платят десетки, даже стотици хиляди рубли, с цел да отидат техни близки в сходна наказателна психиатрия, даже да бъдат държани с месеци в плен. Как работят тези места демонстрира - на телевизия Current time (Настоящее время) и Радио Свобода.
Никакво порно и без мастурбация
" Лекари и психолози от медицински център „ Феникс ” взеха решение да стартират безсрочна акция: Спрете ЛГБТ. Спасете детето си! " Това е откъс от рекламен клип, изговарян от основната лекарка на едно от местата, в които се прави такова " лекуване ".

Най-малко 12 институции и частни практики в Русия оферират услуги по конверсионна терапия. " Лечението " се прави от лекари и хипнотерапевти в религиозни общности и рехабилитационни центрове за хора със зависимости. Цената доближава до 130 000 рубли на месец (до 1400 $ ). Услугите постоянно не са обществено налични в интернет.

Репортерка на " Система " се обажда в няколко от тях с изказванието, че неин непосредствен на 19 година е гей и пита може ли да бъде оздравял. Във " Феникс " оферират " пациентът " да бъде оставен при тях за най-малко шест месеца. През това време ще посещава психолози и ще се моли. Цената на престоя е 50 000 рубли ( 540 $ ) на месец.

В " Работилницата за душата и тялото на братя Никитенко " (Москва) оферират да излекуват " гей-състоянието " с внушаемост, по Skype. За един сеанс с съветник и два аудиозаписа на внушаемост желаят 7000 рубли. Не прецизират какъв брой сеанса са нужни.

Доброволец от ЛГБТ общността минава петчасов " лековит " сеанс, по време на който консултантът главно разкрива детайлности от персоналния живот на други клиенти. После изпраща на пациента аудиозаписи: хипнотично подстрекателство за самоконтрол, на фона на медитативна електронна музика. " Не употребяват никакви научни способи ", споделя доброволецът.

" Реал ", друга московска организация с набожен уклон, сочи в разпоредбите за групови сеанси наложителен отвод от " гледане на порно, полови мечти и мастурбация ".
" Беше пъкъл, желаеха да ме трансфорат в месомелачка "
Всичко това може да наподобява неуместно. Но дано чуем какво са претърпели Ада и Александра - трансджендър девойки, изпратени наложително от свои близки за лекуване.

Ада е 23-годишна журналистка и политически деятел. Родителите я водят на отдалечено място в Алтайския край - територия към едно село, оградена с тел, в която има две къщи, обор и външни тоалетни.

" Ямите трябваше да се чистят от самите пациенти, единственият ни комфорт беше токът. Бях отвлечена там през август 2022 година и съумях да се измъкна през май 2023 година Бях похитена 268 дни ", споделя Ада.
Набрах полицията, само че те ми взеха телефона и ме вързаха на легло
Александра пък е затворена в център за алкохолици и наркомани в северозападната част на Москва. Отива там непринудено, откакто родителите ѝ споделят, че ще я заведат на доктор.

„ Имаше решетки на прозорците, никой не можеше да избяга. Когато разбрах, че нещо не е наред, набрах полицията, само че те ми взеха телефона и ме вързаха на легло ", споделя тя и прецизира, че до момента в който е била там, е имало сред 18 и 50 души.

Отказва да подпише, че се съгласява да остане. След няколко дни ѝ споделят, че може да напусне, само че когато я качват в кола, чийто прозорец не се отваря, тя схваща, че отново я отвличат. " Започнах да се съпротивлявам, виках, само че никой не реагира ", споделя тя. Накрая я затварят на друго място, където със закани е принудена да подпише, че няма да ѝ дават храна и вода, няма да може да излиза и да приказва по телефона.

Подобно нещо се случва и с Ада: „ Накрая ме принудиха да подпиша със мощ, безусловно се опасявах за здравето си ".

И двете споделят, че това е система за наказване, в която са им повтаряли, че не са трансджендър, че имат психическо заболяване и ги тъпчат с медикаменти.

Ада е принудена да прави тежък физически труд, като да чисти здания или да сече дърва.
Казаха ми, че няма да си потегли, до момента в който не стартира да се държа като момче
" Накараха ме да кастрирам прасе, като посланието беше - в случай че искаш да си смениш пола, ще би трябвало да си отрежеш члена. Караха ме и да умъртвявам пуйки и пилета, очевидно желаеха да ме трансфорат в месомелачка ", спомня си тя.

Разрешават ѝ да приказва с родителите си най-вече два пъти месечно, най-много 7 минути, без да има право да пита за изписването си и да се оплаква.

" Казаха ми, че няма да си потегли, до момента в който не стартира да се държа като момче, отрязаха ми косата, беше пъкъл ", споделя още Ада.

Тя на три пъти се пробва да избяга. Първия път я хващат и я бият толкоз доста, че губи схващане. Още има следи по зъбите си. Втория път надзирател я вижда и стопира. Успява да се избави една нощ, откакто взема пропуснат на маса телефон на чиновник и се обажда в полицията.

" Ръководството бързо разбра. Явно са ми поставили алкохол във водата, тъй като помня единствено по какъв начин виждам лампите и слушам името си ”, спомня си Ада..

Александра не съумява да избяга. Пускат я след 20 месеца и 63 дни наложително " лекуване ", откакто дълго време стачкува. Не ѝ връщат женските движимости. Майка ѝ споделя, че са " изгорени с молебствия ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР