Най-голямата скулптура в света, която представлява сграда, ще се появи

...
Най-голямата скулптура в света, която представлява сграда, ще се появи
Коментари Харесай

Уникално! Най-голямата скулптура в света ще се появи в центъра на София в началото на 2018 г.

Най-голямата статуя в света, която съставлява постройка, ще се появи при започване на 2018 година на мястото на някогашния пантеон на Георги Димитров в София.

Проектът “Бронзовата къща ” е на българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена, и фондацията му. Инициативата за издигането на скулптурата е

официално  правителствено  предложение  на Австрия

към България, с което да се означи председателството на двете страни на Европейски Съюз през 2018 година Във вторник планът беше показан в Националната художествена академия. Инициативата се поддържа и от Столичната община.

“Бронзовата къща ” е от солиден бронз и се състои от 1000 ръчно обработени детайла, които тежат общо 120 тона. Висока е 14 метра, а основата ѝ е 7 х 7 метра. Структурата на скулптурата е формирана от редуващи се правоъгълни детайли, а композицията им е въодушевена от дърворезбите на Българското възобновление. Цялостният проект пък прави асоциация с Хрельовата кула на Рилския манастир.

Идеята е скулптурата да бъде инсталирана на пл. “Александър I ” при започване на идната година и да остане там до края на 2018 година, която Европейски Съюз разгласи за европейска година на културното завещание.

“Бронзовата къща ” е функционален обект, защото

във вътрешнатa  част на сградата  има зала

Идеята е тя да се употребява за разнообразни културни прояви – концерти, представления, изложения и други. Плановете на общината са да употребява залата за разнообразни събития от културния календар.

Пламен Деянофф е роден през 1970 година във Велико Търново. Печелил е доста интернационалните награди. За 20 година има над 300 изложения, от които 60 са независими. Участвал е в биеналетата в Берлин, Шанхай, Прага, Мелбърн, Кайро и други. През лятото

планът за  бронзовата къща,  над който той  работи 12 година,

беше показан в Софийската художествена изложба. Предстои концепцията да бъде разисквана на полемики в Съюза на архитектите, Нов български университет и Столичната библиотека.

Източник: 24 часа
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР