Най-голямата скандинавска икономика може да потъне в най-лошата си рецесия

...
Най-голямата скандинавска икономика може да потъне в най-лошата си рецесия
Коментари Харесай

Швеция върви към най-лошата рецесия в историята си

Най-голямата скандинавска стопанска система може да потъне в най-лошата си криза в историята, като се чака последствията от рецесията с ковид да бъдат по-лоши от тези от финансовата рецесия от 2008-2009 година, написа Блумбърг.

Икономисти от Swedbank предвиждат, че Брутният вътрешен артикул на Швеция ще се свие с 4% през 2020 година Те обаче виждат сюжети, при който този спад може да стигне до 8%, в случай че шокът за стопанската система докара до вълна от банкрути в бизнеса.

Новата прогноза демонстрира бързото и мощно въздействие на вируса върху икономическите настройки. През януари от Swedbank предвидиха растеж от 1,4% на Брутният вътрешен продукт през 2020 година

Шведската централна банка Riksbank, която през декември се отхвърли от политиката си на негативни лихви, изясни, че може да предприеме разнообразни ограничения за стимулиране на стопанската система и че не е наложително те да включват ново намаляване на лихвите и връщане в отрицателната територия. Потенциалните ограничения включват изкупуване корпоративни облигации и евтини банкови заеми, които да предотвратят кредитна рецесия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР