Най-голямата руска частна петролна компания – Лукойл“ – хвърля огромна

...
Най-голямата руска частна петролна компания – Лукойл“ – хвърля огромна
Коментари Харесай

Politico: „Лукойл“ вижда края на господството си в България

Най-голямата съветска частна петролна компания – „ Лукойл “ – хвърля голяма икономическа и политическа сянка над България, само че привилегированата позиция на съветския колос в балканската страна е във все по-голяма заплаха.

Причината е изтичащата в края на идната година дерогация от петролните наказания на Европейски Съюз, на която се радва българското сдружение на съветската компания. А когато моментът настъпи, ще бъде комплициран завършек на неповторимата и доста печеливша позиция – „ Лукойл “ доставя рафинерията „ Нефтохим “ посредством черноморското пристанище в Бургас със личен на ниска цена недопечен нефт, написа в собствен разбор интернационалното издание Politico.

Именно по тази тематика през днешния ден Съветът по сигурността към Министерския съвет излезе със известие, че е разискал евентуалните резултати при вероятно предварително преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка в „ Лукойл Нефтохим Бургас “. Решенията на база на тези разбори ще бъдат взети на последващо съвещание на Съвета, след което ще бъдат препоръчани на държавното управление.

Припомняме, че за анулацията на дерогацията се заприказва в края на предишния месец, дружно с решението за връщане на пристанище „ Росенец “ на страната. Тази анулация обаче беше паузирана от „ Продължаваме промяната “, защото съгласно финансовия министър Асен Василев би трябвало да бъде изработен разбор на резултата от нея. За този разбор беше даден период от 30 дни – до края на август – и вероятно предлагането ще бъде обсъждано още веднъж в пленарна зала през септември.

Бъдещето на рафинерията ще бъде история на крах “, твърди Виктор Катон, водещ анализатор на недопечен нефт във компанията за пазарно разузнаване Kpler.

Ако интервенциите на рафинерията са застрашени, държавното управление е готово да я поеме, в случай че е належащо “, сподели българският министър на защитата Тодор Тагарев пред Politico през юни. „ Това е проблем, който може да бъде решен. “
Балкански колос
Засега „ Лукойл “ господства в България. Внася 3 милиона барела съветски нефт на месец, съгласно Kpler, което прави България четвъртият максимален покупател в света на московски недопечен нефт след Индия, Китай и Турция.

„ Нефтохим “ – неговите внушителни комини, забележими от 10 километра – обезпечава 80% от потребностите на България от дизел и бензин и съставлява една десета от Брутният вътрешен продукт на страната.

Рафинерията е доста значима, тъй като е най-големият шеф и дава най-хубавите заплати в района “, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Заедно с терминала за импорт на нефт „ Росенец “, в оборудванията работят 5000 души.

За мен като кмет е значимо рафинерията да работи, тъй като е част от икономическата сигурност на града “, сподели той и добави, че затварянето ѝ ще бъде „ немислимо “.

Този стопански и енергиен отпечатък значи политическо въздействие.

В България има „ коалиция „ Лукойл “, която се образува незабавно след началото на всека парламент ”, споделя Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия в България, който управлява напъните за преодоляване на рафинерията, написа още изданието.

Той е подал 18 оферти през последната година, които да лимитират въздействието на компанията, само че множеството бяха отхвърлени.

„ Лукойл “ съумя да трансформира икономическия си отпечатък в изключително огромен политически ливъридж посредством финансиране на медии и партии “, сподели Мартин Владимиров, специалист в Центъра за проучване на демокрацията. „ Влиянието му върху българските политически и стопански хайлайф е голямо. “

То е толкоз огромно, частично тъй като „ българската страна не е способна да ръководи рецесията при вероятното ненадейно прекъсване на доставките на недопечен нефт от Русия “, сподели Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия и сегашен анализатор.

В исторически проект „ Лукойл “ е разчитал и на локални проруски медии за поддръжка на политици, върху които въздейства посредством локални медиатори, като купувачи на горива на едро, споделя още Василев.

В отговор на обвиняванията основаната в Москва компания показва пред Politico скорошно изказване, в което отхвърля всевъзможни обвинявания в политическа ангажираност.
Лобистки старания
Зависимостта на България от съветския недопечен нефт беше измежду аргументите, поради които страната реализира мъчно изключение от глобите на Европейски Съюз против вноса на съветски нефт — изпитание подкрепяно от целия политически набор, в това число от новаторски настроения тогава министър председател Кирил Петков.

Миналата година София получи единствената дерогация в Европейски Съюз за импорт на недопечен нефт по море, въпреки и на няколко от страните да беше позволено да продължат да купуват нефт от тръбопроводи за стеснен интервал от време.

Ключова роля в договарянията с Европейски Съюз изигра финансовият министър Асен Василев, който се закани да наложи несъгласие на пакета петролни наказания, в случай че София не получи изключение. Българското Министерство на финансите е отрекло пред изданието Василев да е лобирал от името на „ Лукойл “.

Министерството сподели, че главната аргументация, употребена от Василев за обезпечаване на дерогация на България е, че рафинерията на „ Лукойл “ продава гориво на Украйна.

По-рано Петков сподели пред Die Welt, дъщерно издание на Politico, че горивото, създадено в „ Нефтохим “ се изпраща в Киев, като се твърди, че доставя повече от една трета от горивото на Украйна.

„ Лукойл “ обаче споделя друго пред Politico - че е „ интернационална частна компания без държавен дял “ и отхвърли да има „ настоящи контракти за доставка на петролни артикули за Украйна “.

Другият мотив беше, че зависимостта на България от съветския недопечен нефт я прави стопански уязвима от ембаргото и че договорката ще понижи цените на горивата.

Министерството на финансите заяви, че цените на дизела на дребно са паднали с повече от 20% през шестте месеца след началото на българската дерогация, само че Владимиров отбелязва, че сходни спадове се следят и в други страни от Европейски Съюз без сходни изключения.

Европейската комисия не отговори на претенции за коментар.

Няма „ безусловно нито един мотив тази дерогация да важи за България “ защото не е довела до спад на цените на горивата за потребителите, сподели Добрев. Рафинерията може да продължи да работи и без московския недопечен нефт, допълват от Центъра за проучване на демокрацията.

В допълнение към несъгласията „ Лукойл “ и нейните дъщерни сдружения доставят гориво за съветското Министерство на защитата, неговия Черноморски флот и оръжейната промишленост, открива отчет на проверяващото издание „ Проект “, оповестен този месец, до момента в който нейният върховен изпълнителен шеф Вагит Алекперов е изправен пред наказания от Обединеното кралство и Съединени американски щати.
Скъсване на връзките
Но въздействието на Москва в България е застрашено. Въпреки че е исторически съдружник на Русия, София мощно поддържа Украйна във войната – изпраща оръжие и муниции. Миналата година тя отхвърли настояванията на Кремъл да се заплаща вноса на газ в рубли, което направи България първата страна от Европейски Съюз, откъсната от съветските доставки.

Миналият месец българските депутати гласоподаваха за преустановяване на Договора за даване на концесия върху пристанищен терминал „ Росенец “. Тема, по която през днешния ден също имаше продължение като действително стартира прехвърлянето на терминала на страната.

През януари държавното управление реши „ Лукойл “ да стартира да заплаща налози, а парите да отиват във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Но компанията не е платила всичко, откогато е наложена тази мярка, съгласно Добрев.

„ Лукойл “ споделя за Politico

Доколкото ни е известно, законодателството към момента не е влезнало в действие и не сме осведомени от управляващите по отношение на размера на тази вноска. “

Фирмата добави, че „ постоянно е изпълнявала напълно своите отговорности “ във връзка с пристанище „ Росенец “ „ и не вижда учредения за прекратяването му “.

Проблемите на Лукойл евентуално ще набъбнат след приключването на дерогацията.

Добрев пресмята, че българската дерогация е довела до скок на облагите на „ Лукойл “ до 2 милиарда евро през България единствено за последните 12 месеца, като данъчните доходи са „ употребявани за финансиране на режима на Путин “.

Но в случай че София не успее да получи друга дерогация, позицията на „ Лукойл “ в България ще намалее.

Те са тук, тъй като са се възползвали от огромни малки врати в ръководството и те генерираха доста пари “, сподели Владимиров. „ Не мисля, че „ Лукойл “ има тласък да остане... тъй като към този момент няма да може да генерират тези големи облаги. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР