Най-голямата опасност за България от войната в Украйна е свързана

...
Най-голямата опасност за България от войната в Украйна е свързана
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма опасност от война в България!

Най-голямата заплаха за България от войната в Украйна е обвързвана с нуклеарните централи. Това съобщи министър председателят Кирил Петков пред журналистката Мария Цънцарова в предаването " Защо, господин министър? " по Би Ти Ви.

Най-голямата заплаха, която аз видях, бе горящата постройка на техния АЕЦ. Това беше директна опасност върху нашата сигурност. Другите закани са също огромни, само че рискът с нуклеарните централи за мен е №1 - като най-голяма евентуална вреда за българското население, изясни той.

И европейските ни сътрудници мислеха, че няма да има война. Всички бяха учудени от първите бомбардировки. Очакваха се разнообразни сюжети - отчасти влизане, провокации, само че никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети, разяснява Кирил Петков. Така че за война в България няма заплаха, българското население би трябвало да е умерено, увери министър председателят.

Но, въпреки това, заплахата тази война в Украйна да продължава доста дълго време, да стане една ужасяваща война, където доста хора умират, и да имаме опасности за неща, като техните нуклеарни централи, да, има подобен риск, добави той. Затова трябвало да се създадат доста бързи и незабавни ограничения. Няма плашим българското население, само че би трябвало да сме подготвени - Министерски съвет отпусна средства за таблетки йод, системата за ранно известяван, изясни министър председателят.

Затова в понеделник той привиква специфичен щаб, който да постави всичко това в оперативна подготвеност.

" Нямаме 17 изтребители да изпратим в Украйна, няма по какъв начин да изпратим войски. Тази подправена информация е класическа хибридна офанзива ", твърди Петков.

По думите му новините за готова партия на Стефан Янев са го изненадали. " 3 дни след уволнението към този момент е в подготвеност за основаване на партия... Едно е доста рисково, когато един министър приказва със личен глас. Не е в съгласуваност с цялото държавно управление, когато имаме разнообразни гласове от името на изпълнителната власт. Това е в действителност некоординирана заплаха “, добави той.

Запитан дали знае какъв брой нарастна животът от началото на мандата му до момента, Петков отговори: " Да. За тези 80 дни, в които съм министър председател, имахме енергийна рецесия, която сега се задълбочава поради войната в Украйна. Имахме инфлационна вълна, която беше функционалност на всички средства, които се изляха и в Европа, и в Съединени американски щати, които подвигнаха цялата инфлация в света. Имахме коронавирус рецесия, където продължиха да се отпускат помощи. И всички тези резултати направиха повишаване на живота.

Запитан какъв брой коства един самун, министър председателят отговори: Зависи от хляба.

От понеделник страната стартира да изкупува големи количества пшеница в държавния запас, тъй че да може да се резервира цената на хляба, с цел да не нарастне, изясни той. Държавата влиза като регулатор за две нещата - за пшеницата, и за горивата, доколкото може. Готови сме и пълним цялостния запас оптимално, изясни министър председателят.

Г-н Борисов приканва в този момент да се отпускат количества от запаса - само че ние не знаем какво ще се случи, не знаем дали Босфора ще се минава свободно. Тези количества ги държим, тъй че да сме сигурни, че в случай че стане същинска огромна рецесия, съобщи Петков.

По мотив на абсурда на връх Шипка, при който министър председателят и шефът на Народното събрание Никола Минчев бяха замеряни със снежни топки, и желаната оставка на шефа на НСО, министър председателят изясни, че това е въпрос от компетенциите на президента. НСО е под президента - и аз приканвам президентът да направи явен и прецизен разбор на равнище управление, дали всичко е направено по най-правилния метод, и да забележим какво те ще решат, сподели той.

Той благодари на екипа от НСО, който го пази, тъй като макар огромната заплаха, съумели да се качат на паметника и да поднесат своите цветя.

Запитан по кое време ще се случи отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, което бе съществена задача на новата власт, Петков отговори: Всеки ден, в който България се разсънва с този основен прокурор, аз се усещам, че сме изостанали с 1 ден от това, което желаеме да създадем. Конституцията изисква 2/3 болшинство това да се случи. Но към този момент внесохме доста съществени причини във Висш съдебен съвет. Знаем за разделянето на управляващите и тук е моментът те да покажат, че са самостоятелни. Дали могат да оценят тези причини като самостоятелни, или имат още зависимости, които не им позволяват. Всичко, което зависи от нас, ние го вършим.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР