Най-голямата новина от срещата между премиера Бойко Борисов и президента

...
Най-голямата новина от срещата между премиера Бойко Борисов и президента
Коментари Харесай

Петкова: Предстоят разговори за включване на България в Турски поток

Най-голямата вест от срещата сред премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин беше опцията трасето от „ Турски поток “, обвързвано с доставките на природен газ за Европа, да минава през България. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова.

Вчера в Москва министър-председателят първо разгласи, че „ твърдо” тръбата влиза на българска територия в това число и за да продължи към други страни в района. Буквално минути по-късно представителят на Путин обаче уточни, че българската страна само е изразила „ интерес” и няма по какъв начин нещо да бъде контрактувано без гаранции от страна на Европейска комисия.

„ Няма по какъв начин на среща на такова равнище президентът Путин и министър председателят Борисов да извадят по един бял лист и да стартират да чертаят трасета. Това е работа на специалистите. Тепърва ще стартират съответните диалози на експертно равнище, несъмнено при спазването на европейските изисквания” , съобщи Петкова, представена от bTV.

Попитана има ли страната ни финансова опция да взе участие в един подобен план тя посочи: „ Булгартрансгаз “ е в доста положително финансово положение. БЕХ също. Отчетната 2017 година ще осъществяваме облага от малко над 100 млн. лв. “.

Запитана дали има съответна договореност под формата на документ, енергийният министър съобщи, че не вижда по-ясна позиция и по-голям ангажимент по плана от думата на Путин.

Петкова заяви още, че на 27 юни предварително ще бъде приключена и пусната в употреба българо-турската газова връзка.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР