Най-голямата мистерия в света започна с най-малката промяна в света.

...
Най-голямата мистерия в света започна с най-малката промяна в света.
Коментари Харесай

Най-голямата мистерия в света: Защо никога няма да разберем как COVID избяга от лабораторията

Най-голямата тайнственост в света стартира с най-малката смяна в света. Вероятно през есента на 2019 година, съвсем несъмнено в Китай, няколко незабележими атома на неосезаем до момента вирус са се трансформирали и човек се е заразил с нов ковид. Този човек болести други. Тези други заразиха повече.

Преди четири години уеб страница за инфекциозни заболявания не качи известие. „ Тема: PRO/AH/EDR> Недиагностицирана пневмония – Китай (HU) “.

През годините от този момент никой вирус не е бил следен толкоз деликатно. Сега знаем по какъв начин се популяризира, по какъв начин убива, по какъв начин позицията на тези съдбовни атоми му разрешава да ни болести. Това, което към момента не знаем, е по какъв начин е станала тази първа зараза.

Дори когато пандемията отшумява, разногласието за нейния генезис бушува. Той се трансформира в една от най-горчивите тематики както в науката, по този начин и в политиката. Но четири години по-късно, можем ли в миналото да се надяваме да проследим тази дребна смяна с тези спиращи света последствия?

Може ли в действителност да е съвпадане, питат последователите на приключването на вируса от лаборатория, че пандемията от ковид е почнала в границите на няколко благи от вирусологична лаборатория, която е профилирана в коронавируси? Нейни служитеби обикалят и събират коронавируси от прилепи, тъй като се интересуват изключително от това по какъв начин те заразяват хората.

През последните четири години тези, които настояват, че вирусът може да е “избягал ” от лаборатория имат положителни агрументи

Те виждат изненадващи характерности в неговата РНК. Дават за образец необикновените модели на заболяване в личния състав на Института по вирусология в Ухан. Отбелязват и безотговорните оферти за плануваните проучвания

Но нищо, даже най-големите поддръжници одобряват, не е дефинитивно. Алина Чан от Харвард е един от първите учени, които настояват, че приключването на информация от лабораторията би трябвало да се приема съществено. Тя счита, че в този момент е “90% ” евентуално вирусът да е пристигнал от лаборатория. Нейната вяра за превъзмогване на тази разлика от 10%  е в нови документи, които могат да излязат нескрито. Те най-вероятно ще дойдат от проверяващите в Съединени американски щати. Тя се съмнява, че нещо ще пристигна от китайска страна.

Чан е съгласна и с тези от другата страна на дебата. Много от тях са уверени, че произхода на Коронавирус е натурален. Еди Холмс от университета в Сидни е съавтор на авторитетна публикация от 2020 година, която твърди, че в генома на ковид няма нищо, което да допуска операция.

Той споделя, че има „ нулев късмет “ да има съдебномедицинска експертиза на лабораторията в Ухан

За него казусът е епистемологичен.

“Дори и да имаше следствие на лабораторията, в случай че това не разкрие нищо, а аз съм безусловно сигурен, че ще бъде по този начин, тогава тайните теоретици просто биха твърдяли, че управляващите крият нещо. Или, че данните са били изтрити и така нататък Така че, това е догадка, която не предстои на имитация ”, изяснява той.

За последователите на разпространяването на пазара им е мъчно да повярват, че пандемия, включваща скотски вирус, е почнала на животинския пазар по съвпадане. Или че се е случило на място, където животните са затворени тъкмо по метода, по който учените от години са предупреждавали, че усилва риска от пандемия.

През последните четири години откривателите откриха, че на пазара в Ухан има животни, които са податливи на ковид. Те настояват, че характерностите на вирусния геном могат да бъдат обяснени посредством естествени процеси. Те също по този начин допускат, че моделът на ранните случаи сочи неведнъж към пазарен генезис, а не към лаборатория.

Но отново няма нищо изрично

Няма и да има, твърди Алис Хюз от университета в Хонконг.

„ Реалността е, че в случай че е имало потребни данни, те евентуално към този момент са унищожени “, споделя тя.

Хюз е природозащитен биолог, който взема проби от коронавируси от прилепи по време и преди пандемията.

„ По време на пандемията стана необикновено мъчно да вършим работата си. Бях следена от бюрото за вътрешна сигурност. Това е някак ужасяващо “, споделя тя.

За китайците нито един резултат не е добър

Теч от лаборатория допуска, че са били небрежни, както и разпространяването на пазара. Това е една от аргументите тя да мисли, че няма да намерим нищо.

„ Имаше толкоз доста отбрана. Ако бъде намерено нещо неловко, чиновниците считат, че „ ще носим отговорност за това “. Ако има чиновници, които са знаели за данните, те не биха поели риска да ги тестват в c защото имаше нещо. Почти несъмнено ще са го унищожили ”, споделя тя.

Имаше прозорец при започване на 2020 година, напомня Холмс. Тогава откривателите можеха да преследват произхода, като търсят „ директния предходник. Миещо куче или нулева цибетка. Но това време си отиде.

„ Тъжната истина е, че в този момент просто драскаме по периферията “

Не че това драскане е безусловно безсмислено. Франсоа Балу, шеф на Института по генетика на UCL, към момента таи вяра за едно доказателство. То е откриването на вирус в дивата природа, който явно е прародителят на нашия ковид. Дори и да не е „ миещо куче нула “.

„ Подобно „ твърдо “ доказателство значително би разрешило дебата за произхода “, споделя той. “Поне за тези, които имат отворен разум “.

Или по-скоро ще позволи дебата в смисъл, че ще покаже, че вирусът е натурален. Това, което няма да направи, е да отстрани опцията натурален вирус, взет от учени, да избяга от лаборатория.

“На този стадий разграничаването сред сюжет на разпространяване „ в дивата природа “, обвързван с търговията с диви животни, по време на научна експедиция или след отклоняване през фризер, се усеща съвсем невероятно “, споделя Балукс.

Тогава какви са възможностите в миналото да получим решение?

През 1979 година в Свердловск, надълбоко в Русия, имаше огнище на антракс, което умъртви 94 души. Съюз на съветските социалистически републики упрекна за това инфектирано месо. Западните учени споделиха, че това е правдоподобно. Правителството на Съединени американски щати обаче постоянно се е страхувало, че това е приключване от хипотетично оборудване за биологични оръжия. Тринадесет години по-късно Борис Елцин призна истината: Така беше.

„ Може да отнеме доста време “, споделя Чан. “Но сигурно има няколко души, които знаят какво в действителност се е случило. Ако обстановката се промени, може да стане допустимо дезертьорите да разкрият истината. “

Или най-малко могат да разкрият истината, в случай че истината е, че идва от лаборатория. Ако не?

„ Никога няма да проследим произхода на този. Трябва да се научим да одобряваме това “, споделя Хюз.

Балу се съмнява, че това приемане ще пристигна

Той е смутен от актуалното равнище на дебата.

„ Притеснявам се, че полемиката ще продължи постепенно да се отклонява, подхранвана от незначителни елементи от слаби, косвени доказателства. Подозрението ми също е, че при този сюжет ще изкристализира неуместен консенсус в интерес на лабораторен генезис. ”

Междувременно, до момента в който спорим в Конгреса на Съединени американски щати и се борим в обществените медии, някъде една лаборатория е оставила отворена врата на фризера

Някъде прилеп се спуска ниско над плантация, където добитъкът е прекомерно близо един до различен. Някъде местообитание се унищожава и дивите животни срещат хората за първи път.

„ Въпрос, който в действителност би трябвало да си зададем, е какво желаеме да научим от това “, споделя Хюз. „ Независимо дали хората имат вяра, че това е лабораторно приключване или имат вяра, че идва от дивата природа, това няма да спре идната пандемия. И това ще се случи още веднъж. ”

Източник: The Times 

Още вести четете в категорията Здраве 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР