Най-голямата магистратска организация у нас - Съюзът на съдиите в

...
Най-голямата магистратска организация у нас - Съюзът на съдиите в
Коментари Харесай

ССБ призова Борисов да се застъпи пред Ердоган за спазването на човешките права


Най-голямата магистратска организация у нас - Съюзът на съдиите в България насочи апел към премиера Бойко Борисов по отношение на идното посещаване на турския президент Реджеп Ердоган у нас при започване на идната седмица.

Магистратите молят Борисов да се застъпи пред турския държавен глава за спазването на човешките права в Турция.

" Много се надяваме, че Вие осъзнавате какъв брой е значимо за един български общественик да покаже национално достолепие, самочувствие, храброст и праволинейност при отстояването на съществени демократични правила, при срещите му с представителите на непознати страни ", пишат от ССБ близо седмица преди визитата на Ердоган.

В няколкото позиции до момента магистратската организация неколкократно се е застъпвала за арестуваните след преврата от юли 2016 година магистрати в Турция и откри дарителска сметка в тяхна поддръжка.

“Обръщаме се към Вас в качеството Ви на министър-председател на страна, която е член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Основни полезности на тези две най-важни европейски организации са построяването и поддържането на демократична и правова страна, в която се почитат главните човешки права на всеки жител. Тези полезности съставляват и демократичната основа на Конституцията на Република България, в която Вие сте се клел”, пишат от ССБ.

Магистратите означават, че след случилия се несполучлив опит за прелом през месец юли 2016г. “десетки хиляди турски жители бяха задържани, като до нас доближава неведнъж информация от разнообразни легални източници, че доста от тях са били арестувани без правно съображение, без доказателства и са били подложени на изтезания за да създадат признания за присъединяване в опита за преврат”.

“Между тези хора има над 3 000 турски съдии и прокурори задържани едновременно, като доста от тях са арестувани към този момент над една година и половина. Ние, несъмнено, осъждаме всеки опит за противоконституционна смяна на властта във всяка суверенна страна, в това число и в Република Турция”, написа магистратската организация.

Според нейните представители Борисов би трябвало да употребява идната среща с Ердоган, с цел да се застъпи за спазването на “правото на живот, за възбраната за мъчение и нечовешко или унизително отношение, за правото на независимост и обективен правосъден развой, във връзка с всички турски жители, по отношение на които е почнало наказателно гонене във връзка на опита за прелом в Турция и в частност на нашите сътрудници съдии и прокурори”.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР