Най-голямата компания за цимент в България – Девня“, част от

...
Най-голямата компания за цимент в България – Девня“, част от
Коментари Харесай

„Девня Цимент“ строи инсталация за улавяне на въглерод

Най-голямата компания за цимент в България – „ Девня “, част от групата Heidelberg Materials – даде началото на строителството на пилотна апаратура за хващане на въглерод в своя цех. Става въпрос за плана ANRAV, с който въглеродните излъчвания (CO2) от производството ще бъдат улавяни, оползотворявани и съхранявани (CCUS) посредством сливане на две нови технологии – Amine и Oxyfuel.

Проектът е новаторски освен за България, само че и за цяла Източна Европа, а на територията на Европа има единствено няколко страни, в които има сходни системи. 
Ключова стъпка
Със стартирането на пилотния модул ANRAV.beta сдружението прави основна стъпка в осъществяването на огромния план ANRAV. Той беше разгласен при започване на 2023 година като първия пълноверижен CCUS план в района.

Изпълнението е в партньорство сред „ Девня Цимент “ и газовата компания Petroceltic. Общата стойност на плана надвишава 800 млн. евро – част от средствата (189.7 млн. евро) са по линия на европейския Фонд за нововъведения, трансформирайки се първия план получил средства по тази стратегия в Източна Европа. Останалите пари са персонални средства на компанията майка Heidelberg Materials.

Чрез новаторската технология OxyCal, основана на прибавянето на чист О2 към процеса на изгаряне на клинкер, инсталацията ще улавя въглерод, а резултатът ще е богати на CO2 димни газове с висока степен на непорочност, които могат да бъдат употребявани наново или безвредно съхранявани. Плановете са излъчванията да бъдат превозени чрез газопровод и съхранявани в изчерпаното газово находище „ Галата “ на Petroceltic в Черно море. Изграждането на пилотния блок ще продължи единствено няколко месеца, само че демонстрационната фза ще е от 12 до 24 месеца. 

ANRAV.beta е значима стъпка в нашето пътешестване да предложим на нашите клиенти в Източна Европа изцяло декарбонизиран цимент в близко бъдеще. Този пилотен план доста ще улесни осъществяването на цялостния план ANRAV “, споделя доктор Никола Ким, основен шеф по резистентност и член на Управителния съвет.

Пилотният план в завода в Девня има за цел освен да потвърди успеваемостта на технологията, само че и нейната мащабируемост към ANRAV CCUS и други планове на Групата, като Anthemis в Белгия.
По-малко CO2
С този план „ Девня Цимент “ се стреми да се трансформира в първото в страната въглеродно неутрално дружество и първото за цимент в Източна Европа. 

Годишното количество на уловени въглеродни излъчвания ще е почти 800 kt/ СО2, или към 99.2% от излъчванията на компанията.

Това от своя страна ще докара до попречване на изпускането на 7.8 Mt CO2 за първите 10 години на употреба на улавящата апаратура и ще способства за понижаване на въглеродните излъчвания от български промишлени източници с почти 8.3%.

Пускането в употреба ще е най-рано през 2028 година, защото планът предстои на регулаторни утвърждения.

Получаването на солидни оперативни данни от промишлени пилотни планове като този е от значително значение за гарантиране на сполучливото осъществяване на планове по нашата цялостна капиталова стратегия CCUS. В същото време можем да демонстрираме стопански изпълним метод за декарбонизиране на въглеродно-интензивните промишлености в Източна Европа “, казва Ърнест Джелито, член на Управителния съвет на Heidelberg Materials и отговарящ за групата Северна и Източна Европа-Централна Азия.

Изпълнението му пък цели да отключи капацитета на CCUS в България и ще способства доста за понижаване на излъчванията на CO2 на национално равнище.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР