Най-голямата компания в поземлените отношения Агрион“ пак ще отдава земята

...
Най-голямата компания в поземлените отношения Агрион“ пак ще отдава земята
Коментари Харесай

Земеделски стопани наддават за ниви през Мрежата

Най-голямата компания в поземлените връзки „ Агрион “ отново ще отдава земята си чартърен напълно по цифров път.  Дружеството е единственото в България, което вкарва непрекъснато новаторски и обективни способи за установяване на рентните равнища.

Традиционно, в края на пролетния сезон, компанията вади влиятелна селекция от терени от голямото си портфолио, които отдава чартърен, посредством директно договаряне, написа профилираното издание agrozona.bg.

„ Предложените аграрни земи разрешават на всеки, който желае да се занимава със селско стопанство, да се включи, даже в случай че не има опит в тази сфера. Това е изключителна опция и за хора отвън агросектора, които нямат финансова опция или предпочитание да купуват лична земя “, споделят специалистите от „ Агрион “.

Експертите на „ Агрион “ са създали процедурата по този начин, че да се обезпечат почтени и транспарантни договаряния за всички участници. Няма скрити клаузи и никой не се употребява с предимство.

От сдружението предизвестяват стопаните да побързат, защото след сполучливата акция по отдаване посредством търгове, количеството земя за директно договаряне понижава.

Мярката е изключително подобаваща за млади фермери, които не разполагат с нужните средства за закупуване на земя или пък имат потребност от в началото финансиране, с цел да развият своите стопанства. 

Компанията от предходната година предлага алтернатива за наемане по напълно цифров път – от цялостната информация за парцелите, през подаването на поръчка и отчасти до сключването на договорката. На формалния уебсайт на земеделския водач https://www.agrion.bg/request/lease  всеки може да прегледа предложенията, систематизирани по области, обитаеми места и землища.

Наемането на земя дава опция на всички участници на пазара да разширят площта, която обработват и да бъдат по-конкурентноспособни.

По данни на Евростат, България е измежду страните в Европа с най-голям дял на арендуваната земя – близо 70 на 100. За съпоставяне, относителният дял на арендуваната земя в 4 от страните на Европейски Съюз е към 50% от употребяваните аграрни земи. 2 от тези страни – Франция и Германия – са измежду най-големите производители на аграрни артикули в Европейски Съюз. Близо до тези стойности е индикаторът в Швеция, до момента в който за страните от Южна Европа, стойностите му са доста по-ниски: 26% в Гърция и 28% в Испания.

Една от главните аргументи е разпокъсаната благосъстоятелност на земята в страната ни.

По данни на земеделското министерство притежателите на земя в България са 1 861 410 жители и компании. Те имат общо близо 44 млн. декара аграрни земи.

Най-голяма е групата на притежателите, които имат до 1000 декара. Това са 1 859 316 жители и компании или 99,88% от всички притежатели. В тяхно притежание са 7 298 246 парцела с обща повърхност от близо 35 млн. декара при междинен размер от 4,772 декара. В огромната си част тези притежатели живеят отвън регионите на поземлената си благосъстоятелност и имат други специалности.

Статистиката сочи, че арендата и наемът са най-лесният метод за окрупняване на земеделските стопанства. Според изследвания от Австрия и Германия най-малки са разноските при обработка на масиви от 50-100 дка. За да реализират подобен размер на стопанствата си, фермерите би трябвало да договарят с десетки дребни притежатели или с огромни стопани на аграрни земи, какъвто е „ Агрион “. Практиката сочи, че от ден на ден земеделци избират „ Агрион “ за сътрудник, поради правилните и почтени условия, които компанията предлага.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР