Най-голямата израелска компания в отбранителната индустрия - държавната Israel Aerospace

...
Най-голямата израелска компания в отбранителната индустрия - държавната Israel Aerospace
Коментари Харесай

Най-голямата израелска военна компания с интерес към подмяна на радарите на армията ни

Най-голямата израелска компания в отбранителната промишленост - държавната Israel Aerospace Industries (IAI), има интерес към бъдещия търг за доставка на нови радари за потребностите на българската войска, оповестиха на конференция през днешния ден нейни представители. Тя ще взе участие в бъдещия търг за доставка на сходни системи, който се чака да бъде разгласен в края на тази или началото на идната година.

На среща в Министерския съвет с представители на компанията " Локхийд Мартин ", от която България купи самолети F-16, министър председателят Бойко Борисов удостовери, че покупката на нови радари е идната стъпка от модернизацията на армията. Министерство на защитата e публикувaлo зaпитвaнe зa пoдмянa нa 3D рaдaритe cи c нoви мoдeрни cиcтeми. Зaпитвaнeтo e зa 7 рaдaрни cиcтeми - 5 c пo-дaлeчeн oбceг нa дeйcтвиe и 2 cъc cрeдeн. Прoгрaмaтa e рaздeлeнa нa двa ocнoвни eтaпa. Първият e зaпитвaнe зa инфoрмaция зa нaличнитe нoви тeхнoлoгии, кoйтo бeшe финaлизирaн в нaчaлoтo нa 2020 година Втoрият eтaп включвa публикувaнe oбявлeниe зa търг, кoeтo трябвa дa cтaнe дo крaя нa тaзи или нaчaлoтo нa 2021 година

Israel Aerospace Industries предлага на България ново потомство от високо оценения и одобрен в практиката на редица страни многофункционален радар (MMR) ELM-2084, създаван от дъщерното й поделение ELTA Systems. Изпитаният в действителни бойни дейности MMR обезпечава въздушното наблюдаване и системата за противовъздушна защита (ПВО) на голям брой страни по света. Радарът е част от фамозните в целия свят системи за Противовъздушна отбрана на Израел - " Железен купол " (Iron Dome) и " Прашката на Давид " (David " s Sling).

Рaдaрите oт ceмeйcтвoтo MMR. са мултимиcиoнни и дaвaт възмoжнo нaй-дoбрaтa въздушнa кaртинa и така кaтo вeчe cиcтeмaтa e дocтa нaдгрaдeнa, в Бългaрия щe бъдe прeдcтaвeн нaй-нoвия рaдaр мултиceнзoрeн рaдaр, a имeннo MS-MMR.Те са съвместими с отбранителните системи на НАТО и се употребяват като част от системите за ръководство и надзор на Алианса от разнообразни отбранителни сили.

" В България ние представяме MS MMR, така наречен мултисензорен радар. Едно от провокациите на системата е да се оправя с всевъзможни типове закани. Преди казвахме, че главният ползвател на тези системи са наземно основаните командни центрове с операторите в тях. В днешно време обаче това са военните самолети и освен изтребителите. Много огромни ползватели са и хората от цивилното население в една страна ", съобщи Моше Манор, полковник от запаса на израелските военно въздушни сили и старши специалист на IAI/ELTA Systems.

Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално съдействие. Като част от предлагането на IAI, съставените елементи на радарите ще бъдат създавани в България, в партньорство с локални български компании и под управлението и наблюдението на IAI.

IAI е учредена през 1953 година и сега работи в 90 страни, като 85% от продукцията е за експорт. За предходната година приходите от продажби са за 4 милиарда $, а се работи по поръчки за още 13.5 милиарда $. IAI ще се включи в търга с дъщерната си компанията ELTA Systems, която твърди, че предлага едни от най-съвременните радарни системи, позволяващи засичане от балистични ракети, през всички типове самолети до дронове.

" Едни от главните проблеми в днешно време са безпилотните самолети, постепенно и ниско летящи закани, както и комбинацията от общоприетите комбинирани закани, и балистичните ракети. Има всевъзможни типове сюжети. Ние чакаме нашите системи да бъдат най-хубави във всеки един от параметрите, без значение дали става въпрос за дребни дронове или за балистични ракети. Това е 4 D мултиспектърен радар, който може да сканира, както по хоризонтала, по този начин и по вертикала. Той може да прави доста неща по едно и също време. Една от главните цели е да открива доста дребни цели на доста дребна височина. Ние даваме нашата най-мощна версия на радара на българските Военновъздушни сили. MS MMR доста бързо открива всички цели, както и обновява информацията. Радарът работи от -40 градуса до 55 градуса в пустинята ", добави Моше Манор.

" Тези радари са дейни в Израел и се употребяват за наблюдаване. MS MMR е част от противоракетната система. Имаме доста сътрудници, които употребяват радара като Съединени американски щати, Канада и Чехия. Подобно устройство е сложено в команден аероплан на италианските Военно въздушни сили. Спазваме безусловно всички натовски условия. В новата си система, с изключение на самия радар, използваме и доста странични средства. В новия си план ние използваме специфични датчици за въздушно наблюдаване. MS MMR е радар от ново потомство, който дава нови благоприятни условия. На процедура той ни дава опция да засичаме всичко, което през днешния ден съставлява опасност. Той може да бъде изместен за минути, което усилва сигурността на системата. Тя е доста по-добра от всичко, което има през днешния ден на пазара ", изясни Моше Манор.

Можем да се вместим в бюджета, избран от Министерство на защитата и тези периоди, разяснява маркетинг мениджърът на " Елта системс " Алон Каплан. Той добави, че наложително в поръчката ще бъдат включени и български компании, които ще останат дълготрайни сътрудници и за други поръчки. Вече даже имало предварителни съглашение с няколко компании.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР