Най-голямата изградена до момента фотоволтаична централа в България – ФЕЦ

...
Най-голямата изградена до момента фотоволтаична централа в България – ФЕЦ
Коментари Харесай

10 години зелена енергия: откриха най-голямата фотоволтаична централа в България

Най-голямата построена досега фотоволтаична централа в България – ФЕЦ „ Верила “ (123 мегавата), беше публично пусната в употреба през днешния ден. Чрез нея „ Електрохолд Трейд “ ще зарежда телекома Yettel и компанията за телекомуникационно съоръжение CETIN със зелена сила през идващите 10 години, откакто двете страни подписаха PPA контракт (за изкупуване на електрическа енергия). Това е най-големият корпоративен контракт в България до този миг. Той ще обезпечава надлежно 80 % и към 86 % от общото ползване на двете компании, оповестиха от пресцентъра на компанията.

Този парк и сходни планове са стъпката, която ще преведе електроенергийния бранш към едно по-модерно и чисто произвеждане, споделиха при откриването представители на централата. Те подчертаха, че ФЕЦ „ Верила “ е неповторимо оборудване и е само по мащаба си в България. Разположено е на 13 000 декара, където са конфигурирани над
220 хиляди панела
и в дни с интензивно слънце греене като днешният, може да зареди области като Кюстендил и Благоевград.

„ Електрохолд Трейд “ е измежду най-големите лицензирани търговци на електрическа енергия в България и е част от едноименната група, благосъстоятелност на най-големия обществен холдинг в страната – „ Еврохолд “. Yettel е един от водещите телекоми, а CETIN – един от огромните снабдители на телекомуникационни услуги на едро. И двете са част от чешката PPF Group.
Инвестицията във ФЕЦ „ Верила “
е малко над 200 млн. лева, обезпечена със лични средства и финансиране от „ Банка ДСК “ и Varengold Bank, показаха от компанията. Инвеститор е плановата компания „ Белозем солар парк “. Главен реализатор на инсталацията е българо-германската SUNOTEC – един от водачите в Европа в построяването на фотоволтаични централи.
ФЕЦ „ Верила “ е ситуирана
на южния скат на Верила планина до с. Крайници. Местоположението й на 700-1000 м надморска височина, на неравномерен терен със стръмни скатове. Това трансформира плана в един от най-предизвикателните и атрактивните в Европа.

Централата съдържа над 220 000 слънчеви панела и повече от 4240 т стоманена структура.

Инсталираната мощ на фотоволтаичния парк съставлява 7 % от общия потенциал на построените досега мощности в този сегмент в страната. В момента в страната са конфигурирани към 1700-1800 мегавата фотоволтаични мощности.

В строителството на централата взе участие екип от  над 200 специалисти на SUNOTEC, а
самото строителство стартира
през септември 2022 година, беше припомнено на откриването.

На публично събитие по случай откриването на ФЕЦ „ Верила “ участваха евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по индустрия, проучвания и енергетика, регионалният шеф на Кюстендил Александър Пандурски и кметът на Дупница Методи Чимев, както и други публични посетители и представители на бизнеса.
ФЕЦ „ Верила “ е огромна зелена стъпка
в прехода на България и Европа към чиста сила от възобновими източници. Стратегията на компанията като един от водещите снабдители на пазара е да предложи зелени и устойчиви във времето решения за своите клиенти. „ Електрохолд “ има екип от експерти с опит в енергийния мениджмънт и нужната инфраструктура, с цел да разшири наличието си във ВЕИ бранша в близкото бъдеще, съобщи на събитието Карел Крал, основен изпълнителен шеф на „ Електрохолд “.

„ Този план е част от тактиката ни за развиване, която планува създаване на отвесно интегриран бизнес модел, включващ произвеждане, систематизиране, доставка и продажба на зелена електрическа енергия. Ние към този момент мислим за идващите стъпки – разширение на ВЕИ мощностите и използването на най-хубавата форма на предпазване на създадената зелена сила “, сподели Кирил Бошов, ръководител на Управителния съвет на „ Еврохолд “ и ръководител на Надзорния съвет на „ Електрохолд Продажби “.

Очакваме до края на годината портфолиото ни от
възобновими мощности
да доближи над 500 МW, сподели Кирил Бошов, ръководител на Управителния съвет на „ Еврохолд “ и ръководител на Надзорния съвет на „ Електрохолд Продажби “.

„ Гордеем се, че имаме основен принос за зеления енергиен микс на България посредством построяването на слънчеви централи като Верила “, сподели Калоян Величков, създател и основен изпълнителен шеф на SUNOTEC.

Проектът несъмнено слага на картата България като една от водещите прогресивни и зелени страни в нашия район. Когато става въпрос за триумфи е добре
да имаме чувството за горделивост
за това, което сме постигнали, сподели при откриването евродепутатът Цветелина Пенкова, която акцентира, че в София към момента се организира една от най-мащабните в Европа конференции за зеления преход.

„ Пътят е доста комплициран, ние вървим в вярната посока, на не трябва да си разрешаваме да изоставаме, тъй като конкуренцията в енергийният бранш продължава да се усилва. Откриването на днешното оборудване е доста навременно, тъй като сега в Европейския парламент, работим по основно законодателство – законодателният акт за индустрия с нулеви чисти излъчвания. Това значи, че Европа върви към развой на реиндустриализация, че тези уреди и съставените елементи за тях би трябвало да стартират да се създават още веднъж на нашия континент. Макар това да звучи нереално за някои от вас, към този момент има осъзнаване, че ние няма по какъв начин да имаме постоянна и самостоятелна енергийна система, в случай че не вложим задоволително старания и финанси в развиването на производството на действителната стопанска система, на фрагментите. Такъв вид планове би трябвало да бъдат част от цялостния енергиен проект в България “, уточни още Пенкова.

Имаме един действително настоящ зелен обект, действителна стъпка, която е направена в нашата област, сподели регионалният шеф на Кюстендилска област Александър Пандурски. Той уточни, че в Кюстендилска област такава огромна инвестиция не се е случвала.

През септември, когато бяхме поканени за първа копка регионът беше изцяло друг. Само за девет месеца обектът към този момент работи, означи кметът на Дупница Методи Чимев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР