Най-голямата империя в предколумбова Америка е била тази на инките.

...
Най-голямата империя в предколумбова Америка е била тази на инките.
Коментари Харесай

Облачните воини: Мистериозните хора чачапоя

Най-голямата империя в предколумбова Америка е била тази на инките. Те наричали страната си Четирите обединени провинции и почитали бога на слънцето Инти. Инките вярвали, че техният държател е „ дете на слънцето “ – земен цар с божествени пълномощия.

 Слънчевият фестивал в чест на господ Инти в Перу. Flickr Слънчевият фестивал в чест на господ Инти в Перу. Flickr

Инките са завладяли огромен брой нации в района, било то посредством завоевания или мирна асимилация. Въпреки това някои нации съумели да се опълчват на могъщата империя и даже съумели да всеят боязън в сърцата на инките. Такъв бил и казусът с хората чачапоя – Облачните воини –които съумели да се опълчват на империята дълго време с малко помощ от шамани, магьосници и живи мумии.

Древните източници разказват чачапоя като хора със по-светла кожа от останалите нации в района. Те се отличавали освен физически, а и с неповторимата просвета, която са оставили след себе си.

Облачните воини са пазели главите на жертвите си като титли. Терминът саркофаг идва от гръцки език и в началото значи „ този, който яде плът “, само че що се отнася до чачапоя, те освен поставяли мъртвите си в саркофази, само че и в стените на постройките. Северозападно от град Чачапояс може да бъдат видени няколко каменни човешки фигури. Интересното за тях е, че това в действителност са саркофази, съдържащи мумифицирани тела.

 Саркофазите с мумифицираните тела. Flickr Саркофазите с мумифицираните тела. Flickr

Философията на цивилизацията Чачапоя била, че тялото и душата не са обособени и да си мъртъв значи да продължиш да живееш в света на мъртвите. Затова Облачните воини строили специфични къщи, в които поставяли мумифицираните тела на мъртъвците.

Магьосниците на чачапоя предизвиквали боязън в цяла Мезоамерика. Смятало се, че могат да се трансформират в диви животни и да слагат ужасни проклятия в мумиите на мъртъвците. Инките се страхували от мумиите на чачапоя, тъй като считали, че това са живи мъртъвци, които могат да се разсънят и да убият всеки, който е задоволително малоумен, че да ги тормози.

Най-добрият образец за свещената философия на чачапоя може да бъде забелязан на рид в Куелап, където мъртъвците са заровени в стените на голяма структура. Облачните хора считали високите места за специфични, изключително за церемонии, и по тази причина цялата структура е издигната по този начин, че Слънцето да изгрява от едната ѝ страна и да залязва от другата. Шаманите на чачапоя знаели точните дати, в които Слънцето огрява постройката и провеждали церемониите, свещените ритуали и празненствата тъкмо тогава.

 Град Куелап. José Porras/ Wikimedia Commons Град Куелап. José Porras/ Wikimedia Commons

Този храм имал още една функционалност – ритуални жертвоприношения. В Куелап са открити голям брой кости на принесени в жертва животни, както и човешки тела, оставени да изгният без заравяне.

В последна сметка инките решили да се конфронтират с чачапоя. Резултатът бил пагубен за Облачните хора. Въпреки това инките към момента се страхували от тях. Отбягвали свещените им гробища, тъй като считали, че душите на воините към момента бродят в близост.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР