Най-големият военен кораб в света, самолетоносачът “USS Gerald R. Ford,

...
Най-големият военен кораб в света, самолетоносачът “USS Gerald R. Ford,
Коментари Харесай

Най-големият ядрен самолетоносач в света разгневи Русия

Най-големият боен транспортен съд в света, самолетоносачът “USS Gerald R. Ford ”, дойде в Осло за престой, а прилежаща Русия го дефинира за " нелогична и нездравословна " проява на мощ, съобщи Агенция Франс Прес.

Според норвежки медии 337-метровият нуклеарен самолетоносач с водоизместимост над 100 000 тона е влезнал под конвой във фиорда на Осло, където ще остане няколко дни, преди да се насочи към Арктика, където ще се проведат военни учения.

" Посещението и наличието на самолетоносача дава... неповторима опция да развиваме съдействието си и да работим в тясно съдействие с нашия най-съществен съдружник - Съединените щати ", се споделя в изказване на норвежките военни.

Широко разгласеното посещаване, което идва на фона на засиленото напрежение сред Запада и Русия поради войната в Украйна, беше остро подложено на критика от съветското посолство.

" На Север няма проблеми, които да изискват военно решение, нито проблеми, които да изискват външна интервенция ", съобщи по електронната поща за Агенция Франс Прес представителят на съветското посолство Тимур Чеканов.

" Като се има поради, че Осло признава, че Русия не съставлява директна военна опасност за Норвегия, сходни демонстрации на мощ наподобяват нелогични и нездравословни ", добави той.

Норвегия, член на НАТО, има обща сухопътна граница с Русия в Далечния север, както и морска граница в Баренцово море.

" Gerald R. Ford " може да транспортира до 90 самолета и хеликоптера и се чака да остане закотвен в норвежката столица в продължение на няколко дни.

Около плавателния съд е въведена необятна възбрана за достъп до въздушното и морското пространство.

Според онлайн ежедневника Barents Observer корабът се чака да се насочи към Арктика след няколко дни, преди началото на 29 май на учението Arctic Challenge, в което вземат участие 150 самолета от 14 западни страни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР