Най-големият военен кораб в историята, американският самолетоносач Джералд Форд, пристигна

...
Най-големият военен кораб в историята, американският самолетоносач Джералд Форд, пристигна
Коментари Харесай

Най-големият военен кораб в света пристигна в Норвегия

Най-големият боен транспортен съд в историята, американският самолетоносач " Джералд Форд ", дойде през днешния ден в Норвегия на посещаване, порицано от прилежаща Русия, оповестиха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Корабът с водоизместимост над 100 000 тона и нуклеарни мотори влезе сутринта във фиорда на Осло дружно с ескорта си. Очаква се американските плавателни съдове да се включат в неколкодневни военни учения, които съгласно локални медии ще се проведат в Арктика.

Посещението, което идва на фона на напрежението сред Запада и Русия поради войната в Украйна, беше разкритикувана от съветското посолство.

" На север няма въпроси, които да изискват военно решение, нито пък има въпроси, по които има потребност от външна интервенция ", сподели представителят на дипломатическото посланичество Тимур Щеканов. " Като се има поради, че в Осло е признато, че Русия не съставлява директна военна опасност за Норвегия, сходни прояви на мощ наподобяват нелогични и предубедени ", добави той.

Норвегия, която е член на НАТО, има обща граница с Русия по суша и в Баренцово море.

Американският самолетоносач с дължина над 335 метра е кадърен да транспортира до 90 самолета и хеликоптера. Очаква се той да остане в норвежката столица няколко дни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР