Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими

...
Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими
Коментари Харесай

Еврохолд България е подписал предварителен договор запридобиване на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България


Най-големият обществен холдинг в България и една от водещите самостоятелни бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Двете страни подписаха контракт през днешния ден.

Това гласи известие на холдинга, оповестено на корпоративния му уебсайт. Еврохолд ще заплати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

Финансирането на договорката ще се обезпечи с композиция от личен и заемен капитал, прецизират от купувача.

От Еврохолд изясняват, че към този момент са подписали мандат с две световни капиталови банки с богат опит в обезпечаването на финансиране за сходни покупко-продажби, които да обезпечат нужния заемен капитал.

Сформиран е и „ съвещателен съвет от специалисти със стабилен интернационален опит в бизнеса с дистрибуция на електрическа енергия, който ще съветва компанията в процеса на интеграция на активността на ЧЕЗ България в структурата на холдинга “.

От холдинга акцентират, че са се договорили с висшия мениджмънт на ЧЕЗ България ЕАД, включително и изпълнителният шеф на сдружението, да останат в компанията, с цел да се подсигурява равномерен временен интервал в ръководството.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното сдружение ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за публично доставяне с електрическа енергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електрическа енергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, сдружението за произвеждане на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и ръководи активността на всички сдружения на групата в страната.

Консултанти на Еврохолд по договорката са основаната в Лондон интернационална адвокатска адвокатска фирма Morrison & Foerster и българската - “Стоева, Чомпалов и Знеполски”. Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските сдружения Skils s.r.o. и „ Пенков, Марков и партньори”.

„ Еврохолд “ влезе по-късно в конкуренцията за активите на енергийната компания, откакто Комисия за защита на конкуренцията с неразбираеми причини спря договорката, за която в началото ЧЕЗ Груп подписа прелиминарен контракт с„ Инерком “. Третият вероятен притежател беше „ Индия пауър “, само че „ Еврохолд “ получи правото на извънредни договаряния.

Сега също стана въпрос за прелиминарен контракт сред ЧЕЗ Груп и Еврохолд холдинг. Сделката още веднъж би трябвало да мине през процедура на утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/. По нея трабва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно контролиране.

Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след утвърждение от двата регулаторни органа.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР