Най-големият проект за премахване на язовир в историята на Съединените

...
Най-големият проект за премахване на язовир в историята на Съединените
Коментари Харесай

Започва работата по най-големия проект за премахване на язовир в САЩ

Най-големият план за унищожаване на язовир в историята на Съединените щати е в ход по границата сред Калифорния и Орегон — развой, който няма да завърши до края на 2024 година и в който ще бъдат употребявани тежки машини и експлозиви, предава „ The Associated Press “.

В някои връзки премахването на язовирите е лесната част. Трудната ще пристигна през идващото десетилетие, когато служащите, партнирайки си с индианските племена, ще засадят и следят близо 17 милиарда семена , до момента в който се пробват да възстановят река Кламат и близките земи по този начин, както са изглеждали преди язовирите да стартират да се издигат повече преди повече от век.

Разрушаването е част от национално придвижване за връщане на естествения поток на реките на нацията и възобновяване на местообитанията на рибите и екосистемите, които поддържат други диви животни. Повече от 2000 язовира са били отстранени в Съединени американски щати към февруари, като по-голямата част от тях са били срутени през последните 25 години, съгласно застъпническата група „ American Rivers “.

Премахването на четири водноелектрически язовира по река Кламат е най-големият успех на придвижването и най-голямото предизвикателство. Когато разрушаването завърши до края на идната година, повече от 644 километра река ще бъдат отворени за застрашени типове риба и други диви животни . За съпоставяне, 65-те язовира, отстранени в Съединени американски щати предходната година, са били комбинирани, с цел да свържат още веднъж 692 километра река.

Проектът ще изпразни три резервоара на към 9 квадратни километра покрай границата сред Калифорния и Орегон, излагайки почвата на слънчева светлина на някои места за първи път от повече от век.

През последните пет години индианските племена са събирали семена на ръка и са ги изпращали в разсадници с проекти да ги посеят по крайбрежията на неотдавна дивата река. Хеликоптери ще транспортират стотици хиляди дървета и шубраци за засаждане по крайбрежията, в това число корени на дървета, с цел да основат местообитание за рибите.

Този напредък нормално лишава десетилетия , с цел да се случи естествено. Но чиновниците натискат бутона за бързо приплъзване на природата, тъй като се надяват да отхвърлен нашествието на непознати растения, като да вземем за пример хистъл, които преобладават в пейзажа за сметка на локалните растения.

„ Защо просто не оставите природата да поеме по своя път? Е, природата не пое своето, когато бяха сложени язовири. Не можем да се преструваме, че тази гигантска смяна в ландшафта не се е случила и не можем просто да пренебрегнем обстоятелството, че инвазивните типове са огромен проблем на запад и в Калифорния “, сподели Дейв Мьорер , шеф по публичните въпроси на „ Resource Environmental Solutions “, компанията, която управлява плана за възобновяване . „ Нашата цел е да дадем преднина на природата. “

Енергийна компания , известна през днешния ден като „ PacifiCorp “, построи язовирите през 1918 година , с цел да генерира електричество . Те стопираха естествения поток на реката и нарушиха виталния цикъл на сьомгата – риба, която прекарва по-голямата част от живота си в Тихия океан, само че се връща в студените планински потоци, с цел да снася яйца. Рибата е културно и духовно значима за редица индиански племена, които исторически са оживели посредством лов на риба на големи количества сьомга.

Комбинацията от ниски равнища на водата и високи температури през 2002 година докара до бактериална зараза , която умъртви повече от 34 000 риби, най-вече сьомга Chinook. Загубата даде подтик на десетилетия на покровителство от индианските племена и екологични групи, като кулминационната точка беше предходната година, когато федералните регулатори утвърдиха проект за унищожаване на язовирите.

„ Реката е нашата черква, сьомгата е нашият кръст. (…) Така че това е доста свещено за нас “, сподели Кенет Бринк , заместник-председател на племето Karuk. „ Реката не е просто място, където отиваме да плуваме. Това е живот. “

Проектът ще коства 500 милиона $ , платени от данъкоплатците и платците на „ PacifiCorps “. Екипите са премахнали най-малкия от четирите язовира, прочут като „ Copco No. 2 “. Очаква се редът на останалите три язовира да пристигна през идната година, откакто резервоарите бъдат източени. Това ще остави притежатели на жилища в региона без живописното езеро , на което са живели от години.

Асоциацията на потребителите на вода в окръг Сискиу, която се образува преди към десетилетие, с цел да спре плана за унищожаване на язовира , заведе федерален иск. Но до момента не са съумели да спрат разрушаването.

„ Мисля, че това е голяма неточност и след нея няма да има връщане обратно “ , сподели президентът на асоциацията Ричард Маршал .

Нивото на водата във водоемите ще спадне с сред 1 метър до 1,5 метра дневно през първите няколко месеца на идната година. Екипите ще следват тази водна линия, като се възползват от влагата в почвата, с цел да засадят семена от повече от 98 локални растителни типа , в това число вълнист слънчоглед, власатка Айдахо и житна трева Blue bunch.

„ Resource Environmental Solutions “ нае членове на локалните племена да събират ръчно семена от локални растения. Племето Юрок даже нае ботаник реставратор. Всеки тип има своя роля. Някои, като лупина, порастват бързо и приготвят почвата за други растения. Други, като дъбовите дървета, лишават години, с цел да узреят изцяло и да обезпечат сянка за други растения.

„ Това е прелестно комбиниране на племенни обичайни екологични познания и западна просвета “ , съобщи основният изпълнителен шеф Марк Брансъм на „ Klamath River Renewal Corporation “, организация с нестопанска цел, основана да следи плана.

Предишният максимален план за унищожаване на язовир беше на река Elwha в щата Вашингтон, която изтича от Олимпийския народен парк в пролива Хуан де Фука. Конгресът през 1992 година утвърди разрушаването на двата язовира на реката, издигнати при започване на 1900 година След две десетилетия на обмисляне, служащите приключиха премахването им през 2014 година , отваряйки към 113 километра местообитание за сьомга и стоманеноглав.

Биолозите споделят, че ще отнеме най-малко едно потомство , с цел да се възвърне реката, само че в границите на месеци след премахването на язовирите сьомгата към този момент колонизира сектори от реката, до които не е имала достъп повече от век. Племето Lower Elwha Klallam, което е интензивно ангажирано с възстановителните работи, открива стеснен лов на риба за прехранване тази есен на кохо сьомга, първият откогато язовирите паднаха. Бринк, заместник-председател на племето Карук, се надява сходен триумф да се случи на река Кламат . Няколко пъти в годината той и други членове на племето вземат участие в параден лов на риба на сьомга благодарение на ръчни мрежи. От доста години не е имало риба за улов, сподели той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР