Най-големият проблем за пчеларите е, че държавата, в лицето на

...
Най-големият проблем за пчеларите е, че държавата, в лицето на
Коментари Харесай

Пчеларите очакват повече разбиране от държавата

Най-големият проблем за пчеларите е, че страната, в лицето на земеделското министерство, неглижира проблемите, разяснява в изявление за БГНЕС Косара Мутафчиева, която от няколко години гледа пчели.

„ Пчеларството е един от секторите, който е най-пренебрегван. Защо? Единият огромен проблем е с пръсканията. Свидетели сме тази година какви проблеми и загуби претърпяха доста пчелари, в това число и аз с нерегламентираните пръскания и използването на евтини препарати от Китай “, изясни Мутафчиева.

Другият огромен проблем за Косара е зърнопроизводителите. „ Защо не може да се откри общ език сред двата сектора, да се реализира някакво съглашение, да се предизвестява когато ще се вършат да бъдат предизвестени пчеларите и да се затварят кошерите. Никой няма изгода от загубата на пчелите. А с цел да се възвърне един кошер се изисква доста труд, време и пари “, описа тя.

Сред най-новите условия на сектора е основаване на Пчеларски ръб, който ще следи за налагането на наказания на нарушителите и ще поддържа пчеларите за лабораторни разбори.

„ Бордът е положително решение “, разяснява за БГНЕС ръководителят на Обединен български пчеларски съюз Михаил Михайлов и напомни, че още през предходната година от сдружението са апелирали за основаване на независима дирекция по пчеларство към министерството, която да работи само по най-спешните проблемите.

В топ 3 на проблемите Михайлов обрисува: 1. да се вкара правилник за непосредствено субсидиране на пчеларите; 2. да се усъвършенства нормативната уредба с оглед понижаване на отравянията; 3. ниските изкупни цени на меда на едро. В случай, че бъде подписано съглашение за безмитен импорт на мед от Украйна и Китай цените на нашия мед спадат. През октомври цената е била в границите на 3.80 лева./кг и единствено за месец спадът е в границите на 3.00-3.20 лева Същевременно на дребно кг мед се продава на цена сред 10 и 12 лева

Въпреки проблемите, които се натрупат не от ден-два, браншът гледа с оптимизъм предвид на множеството пари, които се чака да получи спрямо сегашния програмен интервал. Предвиждат нови действия, свързани с заболяванията по пчелите. Освен това ще се отделят особено средства за разпространение на българските пчелни артикули.

За пчеларския бранш идващите 3 години ще бъдат отпуснати по 6,4 млн. лв. по Националната пчеларска стратегия, заяви земеделският министър Десислава Танева. По мярка А „ Техническа помощ “ на програмата пчеларските сдружения ще вършат изложби. Целта е да се съкрати веригата на доставки и потребителите да могат да закупуват мед и пчелни артикули непосредствено от производителя.

Друга оригиналност по размер „ В “ от програмата е поемането на разноските за пренасяне на пчелните кошери. Това ще докара до дейно потребление на пчелната паша и опазване на разнообразието от растителни типове.

Финансиране за лабораторни проучвания, във връзка с хранителната стойност и чистотата на меда ще се прави по размер „ Г “ от програмата “. В момента тече процедура по акредитация на оборудвана лаборатория за доказване на отравяния на пчелните фамилии при растителнозащитни мероприятия.

През идната година по Програмата за развиване на селските региони ще бъде отворен банкет за залесяване с медоносни култури. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР