Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата за това, че тя

...
Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата за това, че тя
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Българите теглят огромно количество от спестяванията си, изключително неприятно е, когато усещаш, че парите ти изчезват - това е инфлацията!

Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата за това, че тя е привнесена извън е единствено отчасти вярна. Това съобщи Владислав Горанов по Българска национална телевизия. Той подчертава, че ръководещите възнамеряват да заплащат пенсии с пари от Плана за възобновяване и резистентност.

" През 2022 година се чака да постъпят малко над 1 милиарда лв. по Плана за възобновяване от Европейски Съюз. Ако видите актуализацията на бюджета - възнамеряват се заплащанията на пенсиите да бъде от тези средства. Ние нямаме стабилно финансиране на този нов спомагателен разход. Друг е въпросът, че метода на смяна на пенсиите нарушава напълно главния принцип за връзка сред осигурителния принос и размера на пенсията ", сподели Горанов.

Любопитно е от кое място ще се финансира нарастването на пенсиите през 2023 година, съобщи още той. " Това е задатък, който може да пристигна, може и да не пристигна. Формално ще помогне в този момент пенсиите през 2022 година, само че какво ще е през 2023 година? Струва ми се, че се подценява, че заиграването с пенсионерите не е довело до нищо положително за нито един политик. С едната ръка им даваш, с другата им вкарваш огромен инфлационен налог ", изясни някогашният финансов министър.

И добави: " Казвам, че ограниченията са безсмислени до толкоз до колкото, в случай че раздаваш на всички - резултата се губи и се трансформира в инфлация ".

На въпрос в случай че ГЕРБ управляваше, щеше ли да има инфлация, щеше ли да има ниски цени на горивото, щеше ли да се заплаща в рубли съветския газ, Горанов отговори, че работата на опозицията е да разяснява сегашната обстановка.

" Още през 2021 година декларирахме, че би трябвало да се направи резистентен механизъм. 70-80 % от силата се генерираше от държавни мощности. Можеше да се преразпределят свръхпечалбите и да няма такъш потрес по цялата верига. Има огромна инфлация в Европейски Съюз с произход година обратно, само че нашата - българската - е една от най-високите в Европейски Съюз и би трябвало да търсим локалния принос. Опита за гасене с пари ще докара до по-висока инфлация и огромен недостиг и дълг ", изясни Горанов.

" Когато имаш ценови потрес би трябвало да се опиташ да се фокусираш върху фактически нуждаещите се. Ако раздаваш пари на всички (например обезщетения за горивата, бел. ред.), това ще роди единствено инфлация ", настоя още веднъж някогашният министър на финансите.

" Ние чакаме и се надяваме ЕЦБ да вдигне главната рента на позитивна територия. Колкото по-бързо - толкоз по-добре. Трябва да се търси тънък баланс по какъв начин да се преодолеее инфлацията и стопанските системи да не изпаднат в криза. ЕЦБ работи премерено с цел да не отиде в една от двете крайности. Лихвите, сега в който порастват, е обикновено да порастват и депозити, и заеми, само че това е метод за преборване с инфлацията. Случва се голямо евакуиране на средства от вложенията в България. Изключително неприятно е, когато усещаш, че парите ти изчезват. Това е инфлацията. Но тя е разследване от интернационалните и национални процеси и сигурно със сегашните ограничения няма да я успокоим. Има причини, които споделят, че тя ще продължи да пораства ", разяснява той.

Горанов разяснява и тематиката за влизането на страната ни в еврозоната. " Аз съм уверен, че до края на 2024 ще осъществим критериите. След влизането в паричния съвет през 1997 година на процедура нямаме моментарна политика. Ние сме условно в еврозоната със зависимостта от ЕЦБ и политиката й, без да можем да участваме обаче в нея. Струва ми се, че вски един евроскептик би трябвало да бъде запитан - дали втората по мощ валута в света и валутата на най-богатите стопански системи е мястото, от което да се тормозим? Ако на следващия ден поканят български тим в шампионската лига - да кажем, не, няма да участваме, не сме подготвени ", съобщи Владислав Горанов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР