Най-големият проблем на депутатската заплата е не толкова размерът й,

...
Най-големият проблем на депутатската заплата е не толкова размерът й,
Коментари Харесай

Кадиев: Най-големият проблем на депутатската заплата е защо се получава без да ходиш на работа

Най-големият проблем на депутатската заплата е не толкоз размерът й, колкото за какво се получава без да вървиш на работа “, разяснява пред бТВ някогашният народен представител Георги Кадиев.

По думите му по разпоредбите на Народното събрание даже без да стъпиш на работа и без да имаш позволение от ръководителя, вземаш една трета от заплатата си.

„ Ако пък получиш позволение, както Пеевски получаваше, то е осведомителен режим, просто пишете: „ Няма да бъда на работа идващия месец заради персонални проблеми”, получавате 100%. И тогава човек си задава въпроса – добре, междинният българин работи на 8-часов работен ден и му броят минутите, в които е на работа, за какво националният представител може да взема каквото и да е парче от заплатата си, без въобще да стъпва там”, сподели Кадиев.

Според Кадиев хората би трябвало да са наясно, че политиците са отражение на обществото и не могат да са по-различни.

„ Ако обществото всеобщо крие приходи, в случай че взема пари под масата, с цел да не заплащат осигуровки, естествено, че политиците ще вършат същото нещо и това няма по какъв начин да се спре”, сподели той.

„ Част от функционалността на политиците е през тях ние да ненавиждаме своите неприятни страни. Ние непрекъснато проектираме върху тях нашата лакомия, злоба, лошотия и алчност, с цел да можем да се освободим от тези си неприятни характерности и да ги нахейтим в лицето на бедните политици. Добре е да си даваме сметка за това по какъв начин използваме политиците, а не непрекъснато да се оплакваме, че те ни използват не по предопределение. И е доста добре политиците да са наясно с тази психическа динамичност, която е доста тежка”, означи общественият антрополог Харалан Александров.

Георги Кадиев съобщи, че е доста песимистичен към качеството на имуществените заявления:

„ Те по никакъв метод не демонстрират цялостната картина. Има задоволително законни способи да скриете имущество и куп противозаконни. Примерно, легален метод е цялото имущество да бъде на компанията, която имате, а вие декларирате просто едни дялове. Тук никой не прави оценка акциите. Вие просто декларирате 20 % от сдружение Х или 100% от сдружение Y. Това сдружение дали има 100 парцела, дали има 1 парцел, никой не знае. Може това да са милиони или милиарди. Според мен цената на акциите на транспортния министър е доста по-голяма от всички приходи, които е заявил. Може да прехвърлите имущество на децата си, които са над 18 година, те са друго семейство, край, излизате от имотната декларация, можете да извършите офшорна компания”.

Кадиев добави, че е срещу публикуването на тези заявления, тъй като по този начин се основават жълти вести. Той сподели още, че в листата има над 10 000 души и
КПКОНПИ няма ресурса да ги ревизира.

Георги Кадиев добави, че съгласно хората политиката е най-хубавият бизнес:

„ Защото всеобщо в политиката влизат хора, които са се провалили някъде другаде и си намират работа там и е цялостно с такива”, сподели той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР