Най-големият победител на тазгодишните Оскари се оказа Всичко навсякъде наведнъж,

...
Най-големият победител на тазгодишните Оскари се оказа Всичко навсякъде наведнъж,
Коментари Харесай

7 награди Оскар за „Всичко навсякъде наведнъж”

Най-големият победител на тазгодишните „ Оскари ” се оказа „ Всичко на всички места едновременно ”, който завоюва съвсем всички награди в главните категории и беше разгласен за най-хубав филм на годината. Статуетката получи в тази най-престижна категрия беше връчена на   

„ Няма добър филм без екип, тази премия е ваша ”, съобщи Даниел Куан откакто получи статуетката за най-хубав режисьор от Харисън Форд. Той съобщи, че е направил кино лентата, ръководейки се от правилото на татко си, че никой човек не е по-голям от различен и благодари на Академията и фамилията си. 

В тази категория през 2023 година се състезаваха изненадващо огромен брой филми - цели 10 (най-големият в историята) – „ На западният фронт нищо ново “, „ Аватар: Природата на водата “, „ Баншите от Инишерин “, „ Елвис “, „ Всичко на всички места едновременно “, „ Семейство Фейбълман “, „ Тар “, „ Топ Гън: Маверик “, „ Триъгълник на тъгата “ и „ Жените приказват “.

„ Всичко на всички места едновременно ” е уникална комбинация от екшън, фентъзи, комизъм и екзистенциални терзания. Той демонстрира приключението на американски притежател на пералня от китайски генезис, който се бори със суперзлодей, обикалящ разнообразни светове. Филмът влезе в конкуренцията за премиите " Оскар " като очевиден любимец с 11 номинации и приключи вечерта с общо седем награди, в това число най-престижната.

За най-хубав артист в основна роля се бориха Остин Бътлър за „ Елвис “, Колин Фарел за „ Баншите от Инишерин “, Брендън Фрейзър за „ Китът “, Пол Мескал за „ Aftersun “ и Бил Найги за „ Да живееш “.

„ Оскар ” получи Брендън Фрейзър. Той благодари на екипа, който е направил толкоз самоуверен филм. „ Господа, вие имате големи сърца като китове и за мен е чест да бъда във вашата категория ”, обърна се артистът към останалите номинирани. Фрейзър показа, че е почнал от дълго време в този бизнес, само че първоначално нещата не са му се получавали доста добре. „ Трябваше да се гмурна до дълбините на океана, с цел да изплувам още веднъж към слънцето ”, показа разчувстваният артист.

В същата категория, само че от дамска страна, номинирани бяха Кейт Бланшет за " Тар ", Ана де Армас за „ Блондинка “, Андреа Рейсбъро за „ За Лесли “, Мишел Уилямс за „ Семейство Фейбълман “ и Мишел Йео за „ Всичко на всички места едновременно “.

Очаквано премията получи Мишел Йео. Тя пожела на всички момчета и девойки по света да не се отхвърлят от фантазиите си, тъй като когато човек доста мощно желае нещо безусловно го реализира. Йео се обърна към всички дами в залата „ Не позволявайте на никого да ви споделя, че сте „ прецъфтели ”, което беше съпроводено с бурни овации и смях. Актрисата благодари на сътрудниците си, основали кино лентата и на 84-годишната си майка, заявявайки, че „ майките са същински героини и без тях никой от нас нямаше да е тук ”.

За наградата най-хубав режисьор се състезаваха Мартин Макдона за „ Баншите от Инишерин “, Даниел Куан и Даниел Шайнърт за „ Всичко на всички места едновременно “, Стивън Спилбърг за „ Семейство Фейбълман ”, Тод Фийлд за „ Тар ” и Рубен Йостлунд за “Триъгълник на тъгата “.

Наградата „ Оскар ” беше връчена на режисьорите на „ Всичко на всички места едновременно ” от Идрис Елба и Никол Кидман.

Ке Хуи Куан взе „ Оскар ” за поддържаща мъжка роля. В прочувствената си тирада при приемането на премия Куан описа за това, че е сбъднал американската фантазия. „ Тръгнах от вкъщи си в лодка, бях в бежански лагер, а в този момент съм тук - на най-голямата сцена в Холивуд. Казват, че такива истории се случват единствено в киното. Аз не мога да допускам, че това ми се случи. Това е американската фантазия! Благодаря Ви толкоз доста! Благодаря на Академията! Благодаря на майка ми, на брат ми! Дължа всичко на любовта на живота ми - на моята брачна половинка. Трябва да вярвате в фантазиите. ” - съобщи разгорещено Куан.

За поддържаща женска роля премията получи Джейми Лий Къртис за присъединяване си във „ Всичко, на всички места, едновременно ”.

„ Моят екип, моят сътрудник, моят брачен партньор и дъщерите ми и всички, които обичат киното – одеве спечелихме „ Оскар ”, сподели през сълзи актрисата.

В категорията пълнометражен документален филм " Оскар " -ът беше присъден на кино лентата " Навални ", в чието основаване взе участие българският проверяващ публицист Христо Грозев.

„ Дължим доста на Христо Грозев, Христо ти рискува толкоз доста и направи толкоз доста за този филм. Блогадарим и на Алексей Навални и фамилията му. ” - сподели режисьорът Даниел Роър. Съпругата на Навални - Юлия благодари на Академията и съобщи, че брачният партньор й е в пандиза поради борбата му за народна власт в Русия с " омразния режим на Путин ”.

За приспособен сюжет „ Оскар ” получи „ Жените приказват “. Номинирани за автентичен сюжет бяха „ Баншите от Инишерин “, „ “Всичко на всички места едновременно “, „ Семейство Фейбълман “, „ Тар “ и „ Триъгълник на тъгата “. Приза получи „ Всичко на всички места едновременно ”.

В категорията за музика премията беше присъдена на Волкер Бертелман за „ На западния фронт нищо ново “.

Наградата за най-хубав тон беше присъдена от Академията на „ Топ Гън: Маверик ”.

„ Оскар ” за най-хубав чуждоезичен филм получи " На Западния фронт нищо ново " (Германия).

За анимация измежду номинираните се открояваха два номинирани кино лентата – „ Пинокио " на Гийермо дел Торо и “Котаракът в чизми: Последно предпочитание “. Победителят в тази категория е „ Пинокио " на Гийермо дел Торо - поразително тъмен взор към обичаната детска книга за немирната жива кукла и нейния възрастен татко дърворезбар.

В категорията за костюми премията получи „ Черната пантера: Уаканда вечно “, а в категорията за грим и прически - „ Китът “.

За операторско майсторство „ Оскар ” взе „ На западния фронт нищо ново “ в конкуренция с „ Bardo, falsechronicle of a handfulof truths “, „ Елвис, „ Империя на светлината “ и „ Тар “.

В доста следената категория за образни резултати се състезаваха „ На западния фронт нищо ново “, „ Аватар: Природата на водата “, „ Батман “, „ Черната пантера: Уаканда вечно “, и „ Топ Гън: Маверик “. „ Оскар ” беше присъден на „ Аватар: Природата на водата ”.

Най-голямата нощ в Холивуд - церемонията по връчването на " Оскарите ”, стартира с гръмко прехвръкване на изтребител в символ на респект към номинирания филм " Топ Гън ": Маверик ".

" Благодаря ви, че ме поканихте да бъда част от това, изключително тази година, когато светът най-сетне излезе от къщи, с цел да види филмите, за които сте работили толкоз интензивно, по метода, по който сте желали да бъдат гледани - в киносалона ", сподели водещият Джими Кимъл при откриването. Той беше водещ за трети път, откакто беше хазаин през 2017 и 2018 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР