Най-големият панаир за изкуство в Европа затвори врати, а организаторите

...
Най-големият панаир за изкуство в Европа затвори врати, а организаторите
Коментари Харесай

Произведения на Ван Гог и Пикасо се продадоха за рекордни цени на нидерландски панаир на изкуството

Най-големият панаир за изкуство в Европа затвори порти, а уредниците оповестиха, че продажбите, в това число редки произведения на Ван Гог, Пикасо и Кеес ван Донген, са достигнали " рекордни цени ".


Въпреки че не може да се уточни общата сума на продажбите на някои от най-търсените творби на изкуството в света, уредниците на Европейския панаир за изобразително изкуство (TEFAF) обявиха, че продажбите са достигнали " десетки милиони евро ".

" Невъзможно е да се пресметне общата сума, защото доста от сумите не се оповестяват обществено ", съобщи уредникът на TEFAF Ноепи Теста.

" Но имахме рекордни продажби, които доближиха десетки милиони евро ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Сред най-скъпите продукти за продажба тази година бяха рядка ранна картина на Ван Гог, рисувана по времето, когато художникът е живял в Южна Нидерландия към 1884 година, и творба на пионера на нереалното изкуство Василий Кандински на стойност няколко милиона евро.

Базираната в Съединени американски щати изложба, която продаде картина Ван Гог, озаглавена " Tete de paysanne a la coiffe blanche ", удостовери купувача, а нидерландските медии оповестиха, че е достигната желаната цена от 4,5 млн. евро (4,9 млн. долара).

Картината на Кандински от 1910 година " Murnau mit Kirche II " беше оповестена за продажба от търговеца на творби на изкуството Робърт Ландау, който купи творбата предходната година за 45 млн. $ на търг в Sotheby " s.

Не е известно дали е открит нов покупател, само че на панаира Ландау уточни, че картината неотдавна е била оценена на " 100 млн. евро ".


Други огромни имена също доближиха най-високи цени.

Работа върху хартия на Пабло Пикасо, наречена " Femme au tablier ", беше продадена за съвсем два милиона евро, а картина на нидерландско-френския художник Кийс ван Донген, озаглавена " Femme au Chapeau ", беше продадена за " седемцифрена сума на частен европейски колекционер ".

Но освен картините доближиха най-високи цени.

Огледало от 17 век от Сафавид беше продадено на фондация " Ага Хан " в Торонто за към 200 000 евро, оповестиха уредниците.

Порцеланово произведение от Делфт, което преди този момент е било благосъстоятелност на английския фешън фотограф Сесил Бийтън, доближи цена от към 300 000 евро.

По време на осемдневния панаир близо 50 000 гости се стекоха, с цел да прегледат творбите на изкуството, показани от 270 изложители от 22 страни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР