Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metall) предложи четиридневна

...
Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metall) предложи четиридневна
Коментари Харесай

В Германия предлагат 4-дневна работна седмица в подкрепа на работните места

Най-големият немски профсъюз " И Ге Метал " (IG Metall) предложи четиридневна работна седмица, с цел да отбрани работните места на хората на фона на икономическия спад, обвързван с ковид, оповестяват медиите.

" Четиридневната седмица би била отговор на структурните промени в браншове като автомобилостроенето. Това би разрешило работните места в бранша да бъдат избавени, вместо да бъдат зачеркнати ", показва пред в. " Зюддойче цайтунг " ръководителят на профсъюза Йорг Хофман. Според него ще бъде належащо някакво обезщетение, с цел да бъде използван проектът за служащите. По думите му фирмите са склонни да обмислят понижаване на часовете труд, с цел да избегнат съкращения. Коментира се, че прекосяването към четиридневната работна седмица може да се преглежда и като форма на държавна помощ по време на рецесия.

" И Ге Метал ", който съставлява работещите в металургията, е и най-големият профсъюз в Европа. Той съставлява ползите на 2.3 милиона заети в автомобилостроителната промишленост.

Още при започване на юни редица специалисти в Европа приканиха за прекосяване към четиридневна работна седмица за справяне с следствията от рецесията подбудена от ковид. В Нова Зеландия министър-председателката Джасинда Ардърн обществено се изрече в интерес на концепцията и прикани локалния бизнес да я вкара.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР