Най-големият експортен пазар на Китай се измести през последната година

...
Най-големият експортен пазар на Китай се измести през последната година
Коментари Харесай

Страните от АСЕАН изместват САЩ и ЕС като водещ пазар за износ от Китай

Най-големият експортен пазар на Китай се измести през последната година от Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) към Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), оповестява Bloomberg.

По данни на банката HSBC, на която се базира организацията, разноските за доставки от Китай до страните от АСЕАН са се нараснали, а Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз са почнали да внасят доста по-малко китайски артикули и услуги. Така през юни размерът на износа на Китай за страните от асоциацията възлиза на $578 милиарда, за Съединени американски щати - $532 милиарда, за Европейски Съюз - $544 милиарда, за Япония - $169 милиарда През юни 2022 година структурата на китайския експорт наподобява друго - преди всичко се подреждат Съединени американски щати (616 милиарда долара), второто - Европейски Съюз (563 милиарда долара), третото - АСЕАН (521 милиарда долара), следвани от Япония (169 милиарда долара). Първите промени в структурата на износа се появиха през февруари 2023 година, от този момент наклонността продължи и се задълбочи, оповестява Bloomberg.

Според специалиста на HSBC Фредерик Нойман това се дължи на обстоятелството, че през януари 2022 година влезе в действие съглашение на 15 страни за зона за свободна търговия. Експертът счита, че смяната в структурата на износа демонстрира преструктуриране на световните вериги за доставки - съставените елементи от Китай по-често се изпращат в Югоизточна Азия за сглобяване и по-късно се изнасят в други страни по света. Според Нойман засиленото взаимоотношение сред Китай и членовете на АСЕАН „ може даже да помогне за стабилизирането на международната търговия по време на спад в търсенето от страна на развитите пазари “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР