Най-големият действащ вулкан на планетата – хавайският Мауна Лоа, започна

...
Най-големият действащ вулкан на планетата – хавайският Мауна Лоа, започна
Коментари Харесай

Най-големият вулкан в света се събуди след 40 години покой

Най-големият настоящ вулкан на планетата – хавайският Мауна Лоа, стартира да изригва за първи път от близо 40 години, оповестиха американските управляващи. Вулканът е изхвърлил лава и пепел, а спешните екипи са минали в положение на паника.

Мауна Лоа демонстрира признаци на струпване за изригване от години, прецизира USGS - .

Властите на Хаваите оповестиха, че не са издавани заповеди за евакуация, макар че регионът на върха и няколко пътя в района са затворени, а два приюта са отворени като защитна мярка.

Уебкамерата на USGS на северния борд на връх Мауна Лоа сподели дълги ярки еруптивни пукнатини в кратера на вулкана, контрастиращи с тъмнината на нощта.

" Изригването на Мауна Лоа е мигрирало от върха към Североизточната рифтова зона, където пукнатини зареждат няколко потока лава. При прехвръкване е доказано, че пукнатини на огромни височини в Националния парк " Хавайски вулкани " зареждат потоци лава  към метеорологичната обсерватория Мауна Лоа. Потоците от лава не заплашват общности надолу по ската и всички индикации са, че изригването ще остане в Североизточната рифтова зона. Вулканичен газ и вероятно фина пепел може да бъдат отнесени от вятъра.

Жителите, изложени на риск от потоците от лава на Мауна Лоа, би трябвало да прегледат готовността си и да се извърнат към информацията за гражданска отбрана на окръг Хавай за спомагателни насоки.

Въз основа на минали събития, ранните стадии на изригването на рифтовата зона на Мауна Лоа могат да бъдат доста динамични и местоположението и напредването на потоците лава могат да се трансформират бързо ", се показва в известие на USGS, в което се добавя, че вулканът ще се следи от близко.

Робин Джордж Андрюс, академик и вулканолог, съобщи, че съществува по-голяма опасност, в случай че магмата стартира да се излива от така наречен разломни зони. Макар че към момента няма данни това да се случва в този момент на Мауна Лоа, " фактът, че това е рискова планина, която не е изригвала от 1984 година - най-дългата пауза в записаната ѝ история - е повода всички да я следим ", написа Андрюс в Twitter.

Мауна Лоа, чието име значи " Дългата планина ", обгръща половината от Големия остров и е по-голям от останалите Хавайски острови, взети дружно. Подводните хребети на вулкана се простират на километри под морското ниво до океанското дъно, като Мауна Лоа се счита за най-масивната планина в света, без да се взима за репер морското равнище

Един от шестте дейни вулкана на Хавайските острови, Мауна Лоа е изригвал 33 пъти от 1843 година насам, сочат данните на USGS. Последното изригване през 1984 година е траяло 22 дни и е провокирало потоци от лава, които са достигнали на към седем километра от Хило, град на североизток, в който през днешния ден живеят към 44 000 души.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР