Най-големият държавен пенсионен фонд в САЩ по отношение на активите,

...
Най-големият държавен пенсионен фонд в САЩ по отношение на активите,
Коментари Харесай

В акциите на кои компании инвестира приоритетно най-големият пенсионен фонд в САЩ

Най-големият държавен пенсионен фонд в Съединени американски щати във връзка с активите, промени доста своя капиталовия си портфейл.

Фондът California Public Employees` Retirement System (CalPERS) усили вложенията си в скъпите бумаги на Apple Inc., Tesla Inc. и Walt Disney Co., като в същото време продаде към една пета от каузи си в Walmart Inc. през четвъртото тримесечие на 2022 година. Това демонстрират данни, предоставени от Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC), заяви Интерфакс.

Обемът на активите под ръководство на CalPERS е към 460 милиарда $.

Фондът през последното тримесечие на предходната година, закупи 8 милиона акции на Apple, увеличавайки ги до 43 милиона акции. Цените на акциите на производителя на iPhone през 2022 година паднаха с 27%, до момента в който показателят S&P 500 се намали с 19%. От началото на тази година обаче, акциите са поскъпнали с 16%, до момента в който показателят е повишен с 6,5%.

Междувременно акциите на Tesla към този момент скочиха с 60% от началото на годината, след срив от 65% през 2022 година. Фондът CalPERS закупи 675 683 броя акции на Tesla през последното тримесечие, увеличавайки ги до 6,4 милиона акции в края на 2022 година.

Фондът също по този начин закупи спомагателни 1,4 милиона акции на Disney през четвъртото тримесечие на предходната година, увеличавайки ги до 5,5 милиона акции. Цените на акциите на Disney паднаха с 44% през 2022 година, само че са поскъпнали с 24% от началото на тази година.

На собствен ред, акциите на Walmart (най-голямата комерсиална верига в Съединени американски щати и в света) през 2022 година паднаха единствено с 2%, а от началото на тази година към този момент са поскъпнали с 1,4%. Въпреки това, CalPERS продаде 1,9 милиона акции на Walmart, намалявайки броя им в портфейла си до 7,2 милиона в края на предходната година.
 Норвежкият пенсионен фонд понесе рекордни загуби през 2022 година
Най-големият в света пенсионен фонд понесе рекордни загуби през 2022 година

Всички браншове на пазара в страната са с негативна рентабилност, като се изключи енергетиката
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР