Най-големият автомобилен производител Toyota обяви спад на тримесечната си печалба

...
Най-големият автомобилен производител Toyota обяви спад на тримесечната си печалба
Коментари Харесай

Недостигът на чипове сви печалбата на Toyota с 25%

Най-големият авто производител Toyota разгласи спад на тримесечната си облага с 25% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Японската компания се бори с няколко фактора, които утежняват обстановката - дефицитът на чипове, поевтиняването на йената, повишението на лихвените проценти в Съединени американски щати и спирането на производството, породено от блокирането на Китай поради ковид.

По този метод нараства нарастването на цените на нужните за произвеждане материали, а казусът с хроничния недостиг на полупроводници още не може да бъде изцяло позволен.

Оперативната облага за трите месеца, които завършиха през септември, е намаляла до 3.79 милиарда $, много по-малко от междинната оценка от над 5.2 милиарда $ в изследване на 12 анализатори от Refinitiv. Година по-рано облагата на компанията беше 5 милиарда $, а през първото тримесечие - над 5.3 милиарда $.
Реклама
Toyota поддържа годишната си прогноза за оперативна облага от 2.4 трлн. йени за фискалната година до март. Въпреки това компанията понижи задачата си за произвеждане за годината до 9.2 млн. автомобила, като повода за това още веднъж е дефицитът на чипове.

Очаква се дефицитът на чипове да остане спънка " за момента ", счита Казунари Кумакура - шеф на подразделението, което дава отговор за закупуването на полупроводници. Според него дефицитът е траял доста по-дълго от предстоящото.

" Все още ще има някои ограничавания в полупроводниците за коли, защото финансовите вложения не поддържат темпото ", споделя пред Financial Times Кумакура, обяснявайки, че през последните две години компанията е провеждала ежедневни незабавни срещи с снабдители, с цел да наблюдава дефицит на съставни елементи. Недоволство Редица анализатори останаха недоволни от представянето, като споделиха, че други позитивни фактори отвън дефицита на чипове би трябвало да обезпечат по-добро показване от компанията.

" Йената е по-слаба през второто тримесечие, размерът през второто тримесечие е доста по-висок, в сравнение с през първото тримесечие, а блокирането в Китай поради коронавирус не визира (обема през второто тримесечие) ", сподели пред Reuters Коджи Ендо, анализатор в SBI Securities. " Като се имат поради тези точки... абсолютният размер на облагата през второто тримесечие би трябвало да е по-висок от този от първото тримесечие. Това е доста невпечатляващо ", добави той.
Реклама
Производството се възвърне с 30% през тримесечието, само че предходната седмица компанията предизвести, че дефицитът на полупроводници и други съставни елементи ще продължи да лимитира производството през идващите месеци.

Йената се срина с към 30% тази година по отношение на щатския $, само че изгодата от евтината йена - което прави продажбите в чужбина по-изгодни - беше обезщетена от внезапно възходящите разноски за първични материали.

Слабата валута усили облагата с 565 милиарда йени през първата половина на тази финансова година, само че облагата беше заличена от нарастването на разноските за материали, което се мери на 765 милиарда Евтината локална валута в допълнение усили разноските за импорт, изясняват от Toyota.
Свързани публикации Как България стана водач на европейския автопазар 21 октомври 2022, 14:54 Най-големият съперник на Tesla стартира да навлиза в Европа 5 октомври 2022, 08:25 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР