Най-големият антагонист на прехода беше липсата на достатъчнаобществена подкрепа за

...
Най-големият антагонист на прехода беше липсата на достатъчнаобществена подкрепа за
Коментари Харесай

Иван Костов: Нямаше обществена подкрепа за реформите на прехода


Най-големият антагонист на прехода беше неналичието на достатъчнаобществена поддръжка за промените, които трябваше да бъдат осъществени. Това съобщи някогашният министър председател Иван Костов нощес в предаването на Българска национална телевизия "Панорама ".

Костов, който издаде книгата си "Свидетелства за прехода " тази седмица, изясни, че незадоволителната поддръжка, както и политическата неумелост на реформаторите, са главните аргументите за бавния преход на България.

Иван Костов, бивш-министър ръководител на България (от 1997 до 2001 г): Посткомунистическият човек има проблем с промените, тъй като те го карат той да промени личния си живот, себе си да промени.

Като най-важна лична неточност Костов уточни ненаправената декомунизаци и даде за образец денацификацията, осъществена от Конрад Аденауер след Втората международна война в Германия.

Иван Костов, бивш-министър ръководител на България: Ние постоянно се опитваме да минем сред капките, постоянно се опитваме и вълкът да е утолен, и агнето цяло. Ние постоянно минаваме по -лекия метод. Ние в никакъв случай не сме имали огромни контузии в своята истори.

Като максимален проблем на прехода Костов уточни неналичието на взаимност, на съпреживяване и способността за амнистия сред реформаторите и демократите.

Иван Костов, някогашен министър-председател на България: Големият проблем е че ние, реформаторите, демократите, тези, които искахме демокрацията, не се съпреживяваме като общественост. Ние не сме солидарни между тях. Ние не се разбираме, не си прощаваме, не поддържаме връзка. Ние търсим по какъв начин да се разграничим между тях. Това е огромният проблем. Затова и не можахме да създадем партии. Затова се провалихме в опита си да създадем партии.

Според Костов, осъществената през 90-те години приватизация в България е била "доста сполучлива ", изключително на фона на раздържавяването в Чехия и Германия, където загубите от него са били голем,

Той съобщи, че предприятия като "Кремиковци " и БГА "Балкан " не е могло да бъдат избавени поради високата външна задлъжнялост на страната, поради която тя се е отдръпнала от личните си функционалности.

Костов изясни, че двойният банкрут на България (през 1990 година и 1997 г.) е причина България и през днешния ден да е най-бедната страна в Европейски Съюз.

Иван Костов, бивш-министър ръководител на България: България е единствената страна от източния блок, която два пъти изпада във финансов колапс. Това не го споделям аз, а обективните цифри - двойна злополука.

Бившият министър председател призна, че през цялото време е знаел, че е щял да бъде намразен от обществото за направените промени, само че е бил подготвен да заплати цената за това.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР