Най-големият актив на Европа – това са нейните хора. Инвестирането

...
Най-големият актив на Европа – това са нейните хора. Инвестирането
Коментари Харесай

Еврокомисарите Мария Габриел и Никола Шмит: Най-големият актив на Европа са нейните хора

Най-големият актив на Европа – това са нейните хора. Инвестирането в техните умения е инвестиция в устойчивостта и потенциала за нововъведения на Европа, изключително в актуалните сложни времена. И възвръщаемостта е налице: всяко евро, което влагаме за повишение на квалификацията и за преквалификация, води до най-малко 2 евро доходи или икономии. Всички хора в дейна възраст следва да имат достъп до образование, с цел да придобият умения за работа, които да им разрешат да се развиват сполучливо в една все по-екологична и цифрова стопанска система, това са показаха в обща публикация европейските комисари Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова (Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и младеж) и Никола Шмит (Работни места и обществени права), предоставена от представителството на Европейската комисия в София особено за.

"Въпросът е наложителен. Днес повече от половината хора в дейна възраст не имат съществени цифрови умения. Малко са и тези, които посещават курсове за образование, с цел да подобрят уменията си или да придобият нови. Трябва да се промени това, защото в това време за всеки девет от 10 работни места се изискват цифрови умения. Следователно доста повече младежи, изключително девойки и дами, би трябвало да получат обучение и образование в региона на науката, технологиите, инженерните науки и математиката. Належаща е нуждата хората в дейна възраст да се образоват, с цел да придобият нужните цифрови умения, защото стотиците хиляди свободни работни места се дължат точно на неналичието на подобаващи умения ", се показва още в публикацията.

"За да бъде осъществена визията на Европейската комисия, показана в Новата стратегия за умения, всички заинтригувани страни би трябвало да обединят своите старания за по-интензивно съдействие ", написа в материала.

"Програмата за умения слага амбициозни цели за повишение на квалификацията и за преквалификация през идващите 5 години. Предвидените в нея 12 дейности са ориентирани към уменията за работа и претовареност посредством партньорство с страните членки, предприятията и обществените сътрудници и посредством потребление на всички благоприятни условия за финансиране. Редица начинания оферират привлекателни благоприятни условия за превръщането на образованието и образованието през целия живот в действителност за всички ", се добавя в публикацията.

"Чрез Европейския пакт за уменията ще бъдат мобилизирани сътрудници в региона на образованието и образованието, както и бизнеса, с цел да се дават повече и по-добри благоприятни условия и да се отключат вложения за придобиване на умения, изключително в стратегически браншове като опазването на здравето, строителството, автомобилостроенето, превоза и туризма. Пактът ще улесни огромните публично-частни партньорства с акцент върху тези промишлени екосистеми, които са от решаващо значение за нашето възобновяване и които поддържат екологичния и цифровия преход ", написа още в материала.

"Комисията също по този начин работи взаимно с страните - членки на Европейски Съюз, с цел да направи професионалното обучение и образование - които към този момент приготвят доста младежи за първата им работа - по-модерни, привлекателни, гъвкави и подобаващи за цифровата епоха. По-специално стажуването на работното място може да бъде трамплин за младежите за намирането на работа. Благодарение на него може да се образува запас от висококвалифицирани гении за предприятията. Трябва да поставим всички старания за опазване на опциите за стажуване, макар актуалните условия. Младите хора, които образоваме посредством стажуване, са квалифицираните служащи на бъдещето. Новите центрове за високи достижения в региона на професионалното обучение и образование в Европа ще поддържат хората в дейна възраст и по-специално младежите в региона на първичното образование, повишението на квалификацията и преквалификацията. Същевременно 27 % от бюджета на програмата „ Еразъм+ “ са предопределени за подвижност за професионално образование и предприемачество ", показаха още комисари Габриел.

"Водещата самодейност за европейските университети ще построи мрежи сред университетските среди и предприятията, с цел да се обезпечи профилирано образование и да се даде опция на европейците да си сътрудничат на разнообразни езици, сред разнообразни страни, стопански браншове и дисциплини. 41 академични алианса, в които вземат участие 280 университета от 27 страни членки и страни отвън Европейски Съюз, ще сплотяват познания, запаси, ще създават интердисциплинарни образователни стратегии, насочени към уменията, както и ще предизвикват научните проучвания и нововъведенията с поддръжката на 287 милиона евро от стратегиите „ Еразъм+ “ и „ Хоризонт Европа “ (2021-2027 г.) ", се добавя в публикацията.

"В поддръжка на ученето през целия живот ще проучим дали и по какъв начин обособените профили за образование биха могли да разрешат на хората интензивно да вземат участие във благоприятни условия за повишение на квалификацията и за преквалификация, сходно на това, което към този момент се реализира в някои страни членки. Същевременно по-кратките и по-целенасочени курсове в изискванията на един бързо разрастващ се пазар на труда стават все по-широко публикувани и по-подходящи. Придобиваните посредством тях нови умения следва също да бъдат приети. Ще създадем европейски стандарти за качество и бистрота на така наречен „ микроквалификации “, с цел да подсигуряваме, че това, което е прието в една страна членка, се признава и в другите страни членки ", написа още в публикацията.

Нашите оценки сочат, че всяка година в Европейски Съюз са нужни спомагателни 48 милиарда евро под формата на частно и обществено финансиране за подобаващи вложения в уменията на европейските жители. Осигуряването на задоволително запаси изисква непрекъснат политически ангажимент и поддръжка.

"Базата от умения в Европа е съществена движеща мощ за нашата конкурентоспособност и основава приобщаващо и стабилно общество. Като обединим напъните си, можем да помогнем на европейците да излязат от актуалната рецесия по-силни и по-добре готови за справяне с бъдещите провокации ", приключва матариалът на комисарите Габриел и Шмит.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР