Най-гледаното футболно първенство в света Висшата лига, започва тази вечер

...
Най-гледаното футболно първенство в света Висшата лига, започва тази вечер
Коментари Харесай

Новият сезон във Висшата лига: Ще видим ли ново надбягване с два коня

Най-гледаното футболно състезание в света Висшата лига, стартира довечера своя следващ сезон. Все още под страстите от невероятния двубой сред " Манчестър сити " и " Ливърпул " през предходната спортна година, британският шампионат е подготвен да предложи на почитателите нова порция вълнуващи конфликти.

Новият сезон крие доста незнайни и предизвика доста въпроси. Ще продължи ли " Манчестър сити " със своята доминация в британския футбол и ще стане ли първият тим след " Манчестър юнайтед ", който печели купата три пъти подред? Може ли най-сетне " Ливърпул " да стъпи на върха, откакто беше толкоз близо? И несъмнено ще се намеси ли някой различен в борбата сред двата най-хубави тима на Острова?

Феновете чакат с още по-голям интерес и капка неопределеност сезона, поради въвеждането на системата за видеоповторения (VAR) в британския футбол. Освен това новият сезон е белязан от завръщането на " Астън вила " в елита, както и от трогателен мениджърски дебют, откакто Франк Лампард застава отпред на " Челси ".

Началото на британското футболно шоу е довечера в 22 часа, когато " Ливърпул " приема на " Анфийлд " един от новаците " Норич ". Още първият уикенд предлага и едно огромно дерби, откакто в неделя един против различен се изправят " Манчестър юнайтед " приема " Челси ".

Битката за купата

" Манчестър сити " ще завоюва купата за трета поредна година ", това предсказа суперкомпютър преди началото на сезона, употребявайки данни на експерти от Opta, Squawka и " Google " в изследване, озаглавено " Сценарият на сезона ". Срещу " жителите " стои историята, като в ерата на Висшата лига само " Манчестър юнайтед " (2006-09) завоюва три следващи трофеи.

IT`S MATCHDAY!#PLpic.twitter.com/yrzPnE8Y8L
— Premier League (@premierleague) August 8, 2019

През лятото мениджърът на " Сити " Пеп Гуардиола укрепи тима си, изпълнявайки и главната си задача да не губи основни футболисти. " Сити " похачри над 100 милиона евро, с цел да притегли халфа Родри ( " Атлетико " ) и десния бек " Жоао Кансело ( " Ювентус " ) на постове, където се нуждаеше от укрепване.

" Гражданите " изгубиха само Венсан Компани, който напусна след края на предишния сезон, само че тимът на Гуардиола продължава да наподобява заплашително мощен. Тимът беше пред разлъка с Лерой Сане, който беше желан от " Байерн ", само че в последна сметка го задържа. Въпреки това германецът получи травма и към този момент е навън от сметките за старта на сезона.

Именно " Сити " и " Ливърпул " са двата съществени съперника поради представянето от предишния сезон и качеството на съставите си. Те го демонстрираха още един път през предишния уикенд, когато се срещнаха в спор за " Къмюнити шийлд ", а 90 минути бяха незадоволителни за излъчването на победител, като " Сити " победи след дузпи.

Юрген Клоп не направи на " Анфийлд " нито един важен трансфер, изразявайки удовлетворение от състава, с който разполага. Основният проблем пред " Ливърпул " ще бъде да задържи високото равнище от предишния сезон, което беше белязано от 20 сухи мрежи, постоянна игра в отбрана, нито една загуба на " Анфийлд " и необикновено показване на офанзивните футболисти.

 Новият сезон във Висшата лига: Ще забележим ли ново надпреварване с два коня
© Reuters

Възможно ли е обаче някои да се намеси в този спор? Според Гуардиола и Клоп борбата няма да бъде единствено сред техните тимове. " В началото на сезона всички са съперници, всички имат шансове за купата - и шестте тима ", сподели Гуардиола.

Четири отбора в спор за топ 4

През предишния сезон в топ 4 влязоха " Челси " и " Тотнъм ", в този момент двата клуба от Лондон ще се надяват да запазят местата си в зона Шампионска лига. " Шпорите " разполагат с един от най-обиграните сформира, само че след някои съмнения лятото докара до дейни процеси при прехвърлянията.

" Тотнъм " похарчи общо 114 милиона евро за халфовете Тангуа Ндомбеле, Райън Сесеньон и Джовани Ло Селсо (под наем), с цел да укрепи състава си. Основните играчи остават, като " шпорите " удържаха и на атака за плеймейкъра си Кристиан Ериксен.

При " Челси " обстановката е радикално друга. Сините стартират новия сезон с нов управител - Франк Лампард и без нови играчи, поради трансферното ембарго. Легендарният халф на отбора е претрупан със задачата да задържи отбора си в топ 4, без да разполага с доста звезди. За похлупак " Челси " се раздели с водача си Еден Азар.

Двата най-успешни през 90-те години и началото на 21 век " Юнайтед " и " Арсенал " се изправят пред един от най-важните си сезони напоследък. " Червените дяволи " нямат купа от ерата на сър Алекс Фъргюсън, а за " артилеристите " броенето продължава от 2004 година

 Новият сезон във Висшата лига: Ще забележим ли ново надпреварване с два коня
© Reuters

На първо време и за двата клуба е значимо да се върнат в топ 4, откакто през последните два сезона останаха отвън първите четири в класирането и търпят загуби. На трансферния пазар " Юнайтед " и " Арсенал " демонстрираха огромна интензивност. " Червените дяволи " заплатиха 80 милиона паунда за Хари Магуайър, правейки британския национал най-скъпият бранител във футбола.

" Юнайтед " притегли и Ааерон Уан-Бисака за 50 млн., акцентирайки върху укрепване на отбраната. В същото време отборът се раздели с Ромелу Лукаку, един от играчите, който повече не искаше да стои на " Олд Трафорд ".

" Арсенал " се насочи към салдото, привличайки играчи на всички постове. " Артилеристите " похарчиха над 150 милиона евро, като огромната вест беше счупването на трансферния връх с 80 милиона евро за нападателя Никола Пепе от " Лил ". В последния ден от прозореца " Арсенал " укрепи и отбраната, взимайки Киърън Тиърни от " Селтик " и Давид Луиз от " Челси ".

На " Емиратс " се разделиха с капитана си Лоран Косчелни, като по този метод в отбора не остана нито един футболист, почнал сезон 2012-13.

Какво да чакаме от останалите

Извън първите шест отбора в класирането борбата ще бъде доста оспорвана и на всички останали равнища. Двата отбора, които останаха най-близо до зоната на евротурнирите през предишния сезон " Уулвърхемптън " и " Евертън ", бяха измежду най-активните през лятото. " Вълците ", които бяха приятната изненада след завръщането си в елита, още веднъж са поставяни като любимец за позицията " най-хубав измежду останалите ".

Сериозна конкуренция " Уулвс " могат да срещнат от " Евертън ", който похарчи над 100 милиона паунда. " Карамелите " взеха играчи от " Сити " (Фабиан Делф), " Арсенал " (Алекс Иуоби) и " Ювентус " (Мойз Кийн), а бяха подготвени да платят и над 80 милиона за Вилфред Заха.

С вяра да се намеси по-сериозно в битката, средства похарчи и " Лестър ", като първенецът от 2016 година влага парите от прехвърлянето на Хари Магуайър.

Новаците във Висшата лига " Астън вила ", " Норич " и " Шефийлд юнайтед " имаха друг метод. Съставът от Бирмингам похарчи над 100 милиона паунда, с цел да се утвърди в елита, до момента в който лятото за " Норич " и " остриетата " беше доста по-спокойно без гръмки прехвърляния. " Канарчетата " взеха доста малко футболисти, до момента в който " Шефийлд " се насочи единствено към играчи от Чемпиъншип.

Въвеждането на VAR

След дълги разногласия и разискване британският футбол най-сетне се " съобщи " пред технологиите и от този сезон вкарва потреблението на система за видеоповторения (VAR). След като останалите шампионати в Топ 5 вкараха това през предишния сезон, британското състезание се забави, употребявайки предишния сезон за проби в срещите от националните купи.

Сега всички игрища във Висшата лига са оборудвани със системата и тя може да влезе в приложимост още в първия дуел на " Анфийлд ".

 Средното време за обзор на обстановките през предишния сезон е било 84 секунди.
© Associated Press

Средното време за обзор на обстановките през предишния сезон е било 84 секунди.

" Не мисля, че системата VAR ще промени работата на реферите. Те остават от голямо значение и ние знаем, че са чудесно готови. Не съм склонен, че ще се промени и динамичността на срещите ", сподели преди началото на сезона шефът на съдиите Майк Райли.

Според него всички съдии и тимове към този момент са наясно с технологогията. Тестовете през предишния сезон във ФА къп и Купата на лигата са посочили приблизително време за обзор на обстановките от 84 секунди в общо 14 случая от 69 дуела.

VAR може да бъде употребен за обзор при голове, отсъждания на дузпи, пряк червен картон, както и при подозрение за самоличността на даден състезател. Всички противоречиви положения на терена ще бъдат преглеждани от видеоарбитър, който да подава сигнал на основния арбитър на терена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР