, най-емблематичният пример за това е олигархът Иво Прокопиев, който

...
, най-емблематичният пример за това е олигархът Иво Прокопиев, който
Коментари Харесай

Френски сайт: Иво Прокопиев е с най-голямо медийно влияние в България

, най-емблематичният образец за това е олигархът Иво Прокопиев, който е притежател на седмичния вестник „ Капитал “, само че упражнява надзор и върху мрежа от публицисти в множеството печатни и уеб медийни заглавия на България, в това число в частните телевизионни канали bTV и Нова TV, написа standartnews.com.
 
Според създателя Анаис Ламарж, точно това събитие му дава огромно преимущество и го нарежда като един от олигарсите с най-голямо медийно въздействие в България, отбелязвайки че финансовият конгломерат на Прокопиев се състои от няколко свързани компании, с многочислени дялове в енергетиката, финансовите пазари, вложенията, недвижимите парцели и, несъмнено, медиите, чиито активи се правят оценка на няколкостотин милиона $.
 
По-нататък в публикацията се преглежда досегашната система, която е избрана като „ преса, която приема поръчки “. Цитиран е Симеон Дянков, някогашен финансов министър на страната (2009-2013), а в този момент икономист в института „ Питърсън “, който пред „ Льо Монд “ декларира, че „ Неговото завладяване на властта (на някогашният министър председател Борисов – бел.ред.) съответства с изгубването на съвсем всички самостоятелни медии “. Същевременно, съгласно ръководителя на офиса на „ Репортери без граници “ за ЕС/Балкани „ Правото на информация е в дълбока рецесия в България “, само че несъмнено, репресиите или насилието против публицисти са извънредно редки.
 
Иво Прокопиев е даден и като образец по какъв начин таблоидите, онлайн новинарските уеб сайтове и телевизионните канали се употребяват от локалните олигарси, с цел да упражняват въздействието си, да скапват репутацията на съперниците и да манипулират публичното мнение. В тази връзка се напомня се, че през 2017г. някогашният основен прокурор Никола Филчев обществено е оповестил опитите на Иво Прокопиев да получи подпомагане от него, само че отводът е довел до голям брой медийни офанзиви от медиите на Прокопиев против прокурора.
 
Същевременно е представен и създателят Куентин Жоаньо, който в публикация, оповестена в блога Taurillon показва, че съгласно Асоциацията на европейските публицисти – България, 92% от публицистите признават, че работата им постоянно е опорочена от форми на политическа и икономическа интервенция.
 
Източник: "24 часа "
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР