Най-драматичният симптом на дисковата херния е болката. Това отбеляза пред

...
Най-драматичният симптом на дисковата херния е болката. Това отбеляза пред
Коментари Харесай

Доц. Марин Генчев: В 80% от случаите на дискова херния не се стига до операция

Най-драматичният признак на дисковата херния е болката. Това означи пред Българска национална телевизия неврохирургът доцент Марин Генчев, поканен да разяснява болестта.

Той призна, че все още повода за дисковата херния не е известна – тя се случва при навеждане, при повдигане на тежко, само че има и пациенти, които се разсънват с такива признаци. Доц. Генчев посочи, че честотата на дисковите хернии е по-висока при някои спортове като битка и повдигане на тежести. Повишен е рискът от дискова херния и при хора, които се занимават с тежка физическа работа, добави той.

„ Също по този начин в последните десетилетия има хора, които водят доста затънал метод на живот, седят в една и съща поза – да речем, пред компютър – в продължение на часове, и те също са застрашени от дискова херния “, изясни експертът.

От думите му стана ясно още, че болестта се среща еднообразно постоянно при мъже и дами, като нормално дисковите хернии се случват при младежи сред 20 и 50 години.

В 80% от случаите на дискова херния не се стига до интервенция, осведоми още доцент Генчев. По думите му би трябвало да се изчака и в границите на 6 до 8 седмици казусът се взема решение самичък в случаите, когато признакът е единствено болежка. „ Има случаи, когато се стига до парализа, и тогава се постановат и незабавни интервенции. Но те са доста редки “, добави той.

Специалистът предложи при дискова херния, когато се появи болежка, да се употребява всичко, което отстранява болката, „ тъй като пациентът би трябвало да изчака 6 до 8 седмици и е по-добре да изчака без болежка, в сравнение с с болежка “.

„ Ако коланът оказва помощ – слагайте го, само че той няма да излекува. В някои случаи обездвижването оказва помощ, в някои ходенето оказва помощ. Всяко нещо, което оказва помощ да нямате болежка в такава обстановка, би трябвало да бъде правено – дали ще лежите по тил, дали ще се разхождате, дали ще имате колан, дали ще вземате медикаменти – доста е значимо пациентът да има опция да изчака 6 седмици “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР