Най-доброто описание за него би бил част от монолога му

...
Най-доброто описание за него би бил част от монолога му
Коментари Харесай

Ален Делон на 85: Никой на тая земя не би могъл да каже за мен, че съм бил обикновен

Най-доброто изложение за него би бил част от монолога му в пиесата “Вариации на енигмата”: “Може би ме смятате за деспотичен, самовлюбен, неприятен. Може би даже ме смятате за нетърпим. Наричайте ме с каквито си желаете епитети. Но едно е несъмнено - никой на тая земя не би могъл да каже за мен, че съм бил обикновен”.
Зад триумфа и дамите, парите и придобивките постоянно критиците му не помнят да видят едно разрушено детство.

Едно момче, оставено единствено на себе си прекомерно рано и насила бързо да се оправя в живота, като се употребява с всички дивиденти на външния си тип. На 8 години е в интернат, тъй като и двамата му родители се женят настрана и основават свои фамилии. Периодично прибиран от майка си и пребиван от втория си татко, Ален израства като гамен и последователно затваря всички порти на праведния живот във френската провинция. На 17 година отпътува на война в Индокитай, тогава френска колония, и изгубва дефинитивно всичките си илюзии.

Когато през 1956 година Ален Делон се открива в Париж, той е подготвен за прочут живот без условности и го получава.

Първата звездна жена в живота си той среща още млад, през 1958 година Посреща обезпокоеното Роми Шнайдер с букет рози на летището, където тя идва за фотосите на кино лентата “Кристина”. Връзката им е една от най-скандалните за своето време.

Любовта им е буйна, дълбока и трае 5 години, след които Шнайдер не може да се възвърне. Тя се пристрастява към алкохола и успокоителните и на 29 май 1982 година е открита мъртва. Връзката им е сложена на тестване и не устоява поради изневерите на артиста.
 С Роми Шнайдер, която не можа да преживее раздялата им
От 1964 до 1969 година Ален Делон е женен за Натали Бартелеми, от която има наследник - Антъни Делон, също артист през днешния ден, с който дълго време имат комплицирани връзки. Идиличното семейство обаче не трае дълго. Още през 1969 година той стартира връзка с Мирей Дарк, с която обаче не може да има деца поради слабото й сърце. Те са дружно 11 години, след които той се утешава при Ан Парийо. Последната му дълга връзка е с манекенката Розали ван Бреемен, от която има наследник и щерка. Ален Фабиан Делон и Анушка Делон също са актьори. През 2001 година се развежда с Бреемен и от този момент не е свързвал името си публично с друга жена за по-значителен интервал.

От другите си дами Ален Делон има 4 деца, а при започване на тази година той стана дядо на следващото си внуче - след Алисън Льо Борж, Лу Делън, Лив Делън, Бланш Булон, Чарлз Булон проплакал в нощта на 14 против 15 февруари в Женева. Този път артистът беше весел от щерка си - 29-годишната Анушка Делон, която роди момченцето от колегата си Жулиен Дерейн.

През годините френският артист остава знак на комплициран мъжки темперамент, зад който се борят доста пристрастености, недостатъци и гений, подплатени с хубост, сексапил и рисково наличие. Сега, когато се откриват от ден на ден детайлности за персоналния му живот, архивни фотоси, ореолът към неговата персона става все по-носталгичен, малко спорен, само че постоянно ослепителен. Ореол на един мъж, постоянно правилен на себе си.

Ален Делон не се изчерпва даже и с това - той е приказен предприемач, при което името му няма нищо общо

Печели от всяко начинание. Внушителна е сбирката му от творби на изкуството, само че най-страстна обич, с изключение на към дамите и изкуството, той има към животните. Тя е основата на дългогодишното му другарство с Бриджит Бардо, за което и двамата се кълнат, че в никакъв случай не са прекрачвали границите, въпреки през 60-те да са най-горещите французи в света. Ален Делон е и един от най-ярките благодетели за организации за отбрана правата на животните, каквито самичък отглежда доста.

60-те години на предишния век са едни от най-бурните в живота на Делон. Филмите с негово присъединяване са извънредно сполучливи. Красотата и темпераментът на артиста затвърждават статуса му, само че той отхвърля предложенията за англоезични функции. Затова е боготворен на всички места, само че не и в Холивуд

До средата на 80-те години той се трансформира в най-скъпоплатения артист във френската история. И макар триумфа, славата, парите, многото вълнуващи връзки с най-красивите дами на не едно и две десетилетия, в Ален Делон остава нещо неуловимо, което не стопира да предизвика интереса на няколко генерации. Щрихи към портрета Алeн Фабиан Морис Марсeл Делон е френски киноактьор, артист, кинорежисьор, киносценарист и кинопродуцент. Роден е на 8 ноември 1935 година в Со, буржоазно предградие на Париж. Името му е анаграма на “le don”, “дарбата”, и по тази причина постоянно се счита, че е псевдоним, само че не е - това е рождената му фамилия, освен това изцяло заслужена. Баща му Фабиен, който държи локалното кино, е от корсикански генезис, а майка му Едит е аптекарка. Развеждат се, когато Ален е едвам тригодишен. Момчето по този начин и не съумява да се сближи с пастрока си, месар на име Пол Булон. Кариерата му в киното стартира през 1957 година Носител на премията “Сезар” за най-хубава мъжка роля във кино лентата “Нашата история” през 1985 година Кавалер на Ордена на Почетния легион през 1991 година Французинът се е снимал допълнително от 90 кино лентата, измежду които “Роко и неговите братя”, “Гепардът”, “Басейнът”, “Зоро”. Делон разгласи края на актьорската си кариера през 2017 година, само че през тази година се съгласи да играе във кино лентата “Всяка прилика” ( “Toute Ressemblance”). Режисьор е журналистът и водещ Мишел Денизо. Ален Делон е прекарал единствено ден на снимачната площадка за ролята, само че наподобява благополучен да се завърне в киното. Филмът, който ще излезе по кината на 27 ноември, споделя историята на ефирен водещ - за неочакваната му популярност и голяма известност, които провокират злоба.
Ива ВАЛЕНТИНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР