“Най-доброто нещо”, което Китай може да направи в момента, е

...
“Най-доброто нещо”, което Китай може да направи в момента, е
Коментари Харесай

Икономист: В момента само един човек в света може да влияе на Путин

“Най-доброто нещо”, което Китай може да направи сега, е да посредничи за мирна договорка сред Русия и Украйна, счита икономистът Стивън Роуч.

“Смятам, че има единствено един човек в света, който има въздействие над Владимир Путин, и това е президентът на Китай Си Дзинпин,” споделя Роуч пред CNBC.

“Мисля, че козът е в ръцете на Китай тук и че зависи от Си да се възползва от този миг,” добавя Роуч.

Боевете се ускориха в доста украински градове, а Путин не демонстрира признаци на оттегляне.

Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз постановиха редица наказания на Русия след нашествието в Украйна. Китай обаче разгласи, че няма да взе участие в глобите и отхвърли да дефинира съветското нахлуване като инвазия.

Китай също по този начин се въздържа при гласуването на резолюция на Организация на обединените нации, която осъди остро дейностите на Русия.

Пекин държи линия за поощряване на договарянията, като Китай се пробва да се нарежда по-далече от Русия, в сравнение с изглеждаше по време на среща сред Владимир Путин и Си Дзинпин при започване на февруари. По време на тази среща, в деня на откриването на Олимпиадата, двамата водачи оповестиха “неограничено” партньорство, обещавайки да си сътрудничат повече против Запада.

Роуч обаче споделя, че вместо това Китай би трябвало да “заплаши да отдръпна поддръжката си”, в случай че Путин “не направи това, което се желае от него.” Според него би било неточност Пекин да задълбочава партньорството си с Москва, когато светът подлага Русия под извънреден напън. Според Роуч това би жигосало Китай като съизвършител за “много, доста време.”

“Той не може да си разреши да държи този курс. Това би било неточност от исторически мащаб за Си Дзинпин,” споделя Роуч.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР