Най-добро потегляне направи Леклер, който с новите си меки гуми

...
Най-добро потегляне направи Леклер, който с новите си меки гуми
Коментари Харесай

Шарл Леклер спечели Гран при на Бахрейн, разочарование за Макс Верстапен

Най-добро тръгване направи Леклер, който с новите си меки гуми се изстреля съвършено и бързо блокира Верстапен в зоната за прекъсване за първия завой. Трети след първия бранш се движеше Сайнц, а четвърти бе Хамилтън. От водачите в челото най-слаба първа обиколка имаше Перес, който загуби позиция освен от Хамилтън, само че и от Магнусен.

Най-голяма загуба в първата от 57 обиколки записва Ботас, който от седми на старт потъна до 14-а позиция още в средата на първия тур.

В началото на третата обиколка Магнусен позволи неточност в прекъсването за първия завои, която разреши на Перес да го изпревари в DRS зоната сред завои три и четири.

Две обиколки по-късно датският водач на Хаас загуби позиция и от Ръсел, който за по-малко от пет тура съумя да се добере до позиция в топ 6, откакто потегли девети.

В шестата обиколка водачът на Алпин Естебан Окон получи санцкия от пет секунди поради контакт с втория водач на Хаас Мик Шумахер още в първия тур. Германецът продължи присъединяване си в надпреварата след едно 360-градусово завъртане.

След края на първите седем обиколки Леклер има задатък от 2.3 секунди преди Верстапен, който пък е на цели 4.0 пред второто Ферари на Сайнц. В група дружно с испанеца бяха още Хамилтън и Перес.

След доста забавна борба, траяла половин обиколка, Ботас изпревари водачът на Уилямс Алекс Албън в разногласието за 12-а позиция.

В началото на десетата обиколка Перес мина пред Хамилтън след офанзива, която стартира на прекъсването за първия завой и бе довършена в спринта до четвъртия. И в двата случая водачът на Ред Бул имаше преимуществото на системата DRS, само че и се нарежда съвършено и не остави късмет на седемкратният първенец.

Секунди по-късно, още веднъж в четвъртата крива, единственият дебютант този сезон Гуаню Джоу също изпревари Албън и по този начин застана зад своя съотборник Ботас.

Отпред след 11 тура преднината на Леклер доближи 3.0 секунди по отношение на Верстапен, чийто задатък пред Сайнц бе 5.0. Нидерландецът обаче се оплака на своя тим, че към този момент е почнал да губи сцепление в задните си гуми.

В края на 11-а обиколка Хамилтън стана първият водач, който влиза в бокса през сезон 2022. Британецът постави най-твърдите гуми на Пирели и позволи неточност още на първия завой, която разреши на Джоу да го изпревари в спринта до четвъртата крива.

В края на 14-а обиколка Верстапен направи първия стратегически ход в разногласието за успеха с влизането си в бокса. Нидерландецът постави чисто новите си меки гуми, които той избра да резервира на старта. Сайнц също спря в същата обиколка, като испанецът също постави софт.

Една обиколка по-късно Леклер отговори на Верстапен и също посети своите механици, като той също постави меките смеси, само че към този момент карани. При връщането си на пистата монегаскът се озова тъкмо пред международния първенец и се отбрани съвършено, запазвайки лидерската си позиция.

Само обиколак по-късно Верстапен направи първата си офанзива, която бе сполучлива. Леклер обаче не се отхвърли и си върна водачеството в DRS зоната сред завои три и четири, макар че остана от външната страна на четвъртата крива.

В 19-а обиколки Верстапен още веднъж направи опит за офанзива в първата крива, само че спря доста късно и съвсем веднагически загуби позицията. По-лошата вест за международния първенец бе, че той блокира нападателно предната си дясна гуми, което може да му сътвори доста проблеми до второто му прекъсване в бокса. 

Още в края на същата обиколка Верстапен изпадна от DRS зоната на Леклер за старт-финалната права, което даде известно успокоение на монегаска.

След 23 обиколки на „ Сахир “ двамата водачи на Мерцедес Хамилтън и Мерцедес се движехе на надлежно 24 и 29 секунди зад Леклер, като и двамата правеха своя втори стинт с твърдите гуми на Пирели, до момента в който пред тях само Перес бе с медиум, а топ 3 със софт.

В 24-я тур Сайнц сподели на своя отбор да стартират да мислят за тактика с три влизания в бокса, което демонстрира, че деградацията на гумите е по-голяма от предстоящата.

Във втората половина на зоната на точките Магнусен продължаваше да държи седмото място, като неговият задатък пред осми Гасли бе над 6.0 секунди. Последните две позиции бяха за водачите на Алпин, които макар наказването на Окон се движеха в комплект, като Алонсо водеше своя френски съекипник.

В края на 25-я тур обаче двукратният първенец се отхвърли от борбата и влезе в бокса за повторно, макар че кара с медиум във втората си серия от обиколки и постави хард за третата си.

В началото на 28-я тур Верстапен сподели на своя екип, че гумите му са „ умрели “, а в това време Хамилтън направи втория си стоп и постави чисто нов медиум. Изоставането на международния първенец по отношение на Леклер в средата на дистанцията бе 3.5 секунди.В 46-а обиколка на пистата бе изкарана колата за сигурност, откакто колата на Гасли се повреди и той спря тъкмо до пистата. От нея излизаха пламъци, което на практика даде „ безвъзмезден стоп “ на Леклер.

След прекъсването си Леклер още веднъж се върна на първата позиция, втори бе Верстапен, а трети Сайнц, който резервира позицията си пред Перес след третите стопове. Зад тях се движеше дуото на Мерцедес Хамилтън и Ръсел, които бяха следвани от Магнусен, Ботас, Окон и Шумахер.

При придвижването си зад колата за сигурност Верстапен продължи да се оплаква от проблеми с кормилото, който е „ по-лош при придвижване с висока скорост “. В 49-а обиколка затворените с обиколка коли бяха пуснати да изпреварят колоната, което значи, че рестартът най-вероятно ще бъде в края на 50-я тур, седем преди края.Леклер направи съвършен рестарт, при който огромният губещ бе Верстапен, който за малко не загуби второто място от някогашния си съотборник Сайнц.

Още в първия тур след подновяването на надпреварата задатъкът на Леклер доближи 1.5 секунди, до момента в който този на Верстапен пред Сайнц бе 0.8.

В 54-а обиколка Сайнц стартира своята офанзива против Верстапен, чийто проблеми в колата става все по-големи и към този момент включваха и батерията. Това разреши на испанецът да мине пред водача на Ред Бул.

Три обиколки преди края на надпреварата Верстапен се прибра в бокса с терминален проблем в своя Ред Бул, който го извади от Гран При на Бахрейн. За него това е общо пето отпадане в Бахрейн в девет старта.

В последните обиколки най-интересна бе борбата за третото място, което бе оспорвано сред Перес и Хамилтън, в повтаряне на техния двубой от Гран При на Абу Даби. Отпред при започване на финалния тур Леклер и Сайнц имаха конфортен задатък пред Перес, които се завъртя в първия завой и подари подиума на Хамилтън.

Повторения обаче демонстрираха, че проблем в мотора на Перес е предизвикал завъртането на Перес, което той нямаше по какъв начин да предотврати. Мексиканецът също не финишира надпреварата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР