Най-добрият вариант е да разгледаме международния опит. Само в две

...
Най-добрият вариант е да разгледаме международния опит. Само в две
Коментари Харесай

Икономист: Таван на цените води до инфлация и дефицит

„ Най-добрият вид е да разгледаме интернационалния опит. Само в две страни от Европейски Съюз имаме подобен таван на цените, който е натрапен административно от страната – Унгария и Хърватия. В Унгария той докара до 45% инфлация при храните, а в Хърватия – малко над 18% ", разяснява доцент Щерьо Ножаров, стопански консултант на Българска стопанска камара предлагането на Министерството на стопанската система да се приложи таван на надценката от 10% за 17 съществени храни.

„ Таван на надценките, а не на цените, е обсъждан в Испания, само че е отритнат от управляващите. А образците с Франция и Словакия са, че държавното управление се е срещнало с бизнеса и те, непринудено и градивно, взаимно са се споразумели да има контролиране на цените. Тоест, няма нищо общо с българския вид и това, което се предлага “, посочи той за bgonair.bg.

Единствената аналогия на българския вид е с Унгария и Хърватия, и там опитът е несполучлив. МВФ посъветва Унгария да приключи този опит. Гуверньорът на Националната банка на Унгария също изиска това да бъде прекъснато. Това, което се случва като допълнение там е, че е зародил недостиг, защото една част от популацията е нискодоходно, и се ориентират към понижените артикули. Там опитът е бил единствено със седем артикули. И най-голямата комерсиална верига е въвела нещо като купони – ограничаване на опцията за пазаруване.

Така че, тук моделът е: таван на цените или надценките, купони и по-късно не е ясно какво – планова стопанска система, може би, заключи икономистът.

„ Когато се получи подобен проблем, това постоянно значи дисторция в конкуренцията. Той не се взема решение с таван на цените или надценките, а би трябвало да се търсят аргументите – бариерите, които лимитират конкуренцията “, поучава специалистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР